Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο Αμερικανός βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Λεονάρντ Λόμελλ πέθανε στην ηλικία των 91 ετών

Από Βικινέα

7 Μαρτίου 2011

Ο Λόμελλ ως Δεύτερος Υπολοχαγός

Ο πρώην Αμερικανός στρατιώτης και βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Λεονάρντ Λόμελλ πέθανε τη Τρίτη σε ηλικία των 91 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του τη Πέμπτη. Ο Λόμελλ είχε λάβει τον Σταυρό για Εξαιρετικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ για τις ενέργειες του στις 6 Ιουνίου 1944, γνωστές ως D-Day. Ως διμοιρίτης στο 2ο Τάγμα Ράντζερ, ο Λόμελλ και άλλοι άνδρες ανέβηκαν απότομα βράχια για να καταστρέψουν το γερμανικό πυροβολικό.

Ο Ζ. Μάρκ Μούττερ, ένας ιστορικός από τη γενέτειρα του Λόμελλ, Τομς Ρίβερ, είπε, "Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους άνδρες της σπουδαιότερης γενιάς. Ήταν τόσο τυπικός για αυτή τη γενιά και έβαλε τα βραβεία του και τη στολή του στη σοφίτα μετά τον πόλεμο και έχτισε ένα καινούργιο κόσμο".

Ο Λόμελλ ήταν υπεύθυνος για τη διμοιρία του όταν στάλθηκε για να καταστρέψει πέντε (5) γερμανικά παράκτια όπλα στη κορυφή της Θέσης ντι Χόκ μεταξύ δύο (2) από τις παραλίες για αποβίβαση. Για να καταστρέψουν τα όπλα έπρεπε να ανεβούν σε βράχους 100 ποδιών, καλυπτόμενοι από τα πυρά από τις δυνάμεις που βρίσκονταν χαμηλά για προστασία. Πολλοί από τους άνδρες του Λόμελλ είτε πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν είτε έπεσαν και σκοτώθηκαν.

Όταν ο Λόμελλ και οι άλλοι έφθασαν στη κορυφή των βράχων και αντιμετώπισαν τους Γερμανούς, έγινε σαφές ότι τα πυροβόλα δεν βρισκόταν εκεί όπου θεωρείτο ότι βρισκόταν. Ο Λόμελλ και άλλοι 2 άνδρες βρήκαν τα όπλα απροστάτευτα σε ένα κήπο και τα κατέστρεψαν με χειροβομβίδες και εκρηκτικά. Για αυτές τις ενέργειες ο ιστορικός Στέφεν Αμπρόζ είπε ότι, εκτός από τον μελλοντικό Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο Λόμελλ ήταν υπεύθυνος για την επιτυχία του D-Day.

Η ημερομηνία ταφής του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.Πηγές