Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οριακή νίκη της Εθνικής Συμμαχίας στη Φινλανδία, μεγάλη άνοδος της Ακροδεξιάς

Από Βικινέα

18 Απριλίου 2011

Ο Τίμο Σόινι, ηγέτης των «Αληθινών Φινλανδών»

Στις βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία, το κεντροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας κέρδισε οριακά τις περισσότερες ψήφους, καθώς κατέλαβε το 20,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 44 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου, έναντι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που κατέλαβε το 19,1% και 42 έδρες. Το κόμμα, όμως, που προκάλεσε έκπληξη στις εκλογές ήταν το ακροδεξιό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών», που ήρθε τρίτο με ποσοστό 19% και 39 έδρες. Οι «Αληθινοί Φινλανδοί» βελτίωσαν κατά πολύ τη θέση τους στο κοινοβούλιο, καθώς εκτινάθηκαν κατά 34 έδρες από τις 5 που είχαν προηγουμένως, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση.

Το κόμμα αυτό δηλώνει την αντίθεσή του για τον μηχανισμό στήριξης της Πορτογαλίας και, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των εδρών που κέρδισε, θα αποτελέσει εμπόδιο για την οικονομική σωτηρία της Πορτογαλίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των «Αληθινών Φινλανδών» Τίμο Σόινι: «Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας δεν θα επιβιώσει. Το πακέτο που υπάρχει, δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει».

Σοβαρό ήταν το πλήγμα για το κυβερνών Κεντρώο κόμμα, που ήρθε τέταρτο με ποσοστό 15,8% και 35 έδρες και σημείωσε πτώση 16 εδρών. Τα υπόλοιπα κόμματα που κέρδισαν έδρες στο κοινοβούλιο ήταν η Αριστερή Συμμαχία με ποσοστό 8,1% (14 έδρες, πτώση 3 εδρών), οι Πράσινοι με ποσοστό 7,2% (10 έδρες, πτώση 5 εδρών), το Κόμμα του Σουηδικού Λαού με ποσοστό 4,3% (9 έδρες, καμία μεταβολή) και οι Χριστιανοδημοκράτες με ποσοστό 4% (6 έδρες, πτώση 1 έδρας).

Ο αρχηγός της Εθνικής Συμμαχίας θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση.Πηγές