Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στην Ελλάδα

Από Βικινέα

9 Αυγούστου 2013

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στο Λευκό Οίκο η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Το θερμό κλίμα ήταν έκδηλο και στις δηλώσεις των δύο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. ​ Ο Πρόεδρος Ομπάμα καλωσορίζοντας τον κ. Σαμαρά στο Λευκό Οίκο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ, ως δημοκρατική χώρα, οφείλουν πολλά στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεισφορά της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας, τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και στην πολιτική των ΗΠΑ. «Αυτοί οι δεσμοί» είπε ο κ. Ομπάμα «επεκτείνονται και πέραν των κυβερνήσεων, είναι δεσμοί μεταξύ λαών και αυτό ακριβώς κάνει τις Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις τόσο ιδιαίτερες».


Όσον αφορά την οικονομία, ένα απ’ τα κύρια θέματα στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο, ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε «τολμηρές και δύσκολες ενέργειες για την δρομολόγηση δομικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της».

«Είχαμε μια εκτενή ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις που παραμένουν και είμαι σίγουρος ότι ο κ. Έλληνας Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως θα συνεχίσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε όμως ότι στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων δεν μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε την λιτότητα σαν την μόνη στρατηγική. Είναι σημαντικό να υπάρχει σχέδιο δημοσιονομικής πειθαρχίας για την διαχείριση του χρέους, αλλά είναι ταυτόσημα σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, γιατί ξέρουμε πως είναι ευκολότερο για τις χώρες που αναπτύσσονται, που έχουν χαμηλή ανεργία, και η οικονομία πάει μπροστά, να μειώσουν και το χρέος τους. Πιστεύω πως ο κ. Σαμαράς είναι αφοσιωμένος στο να προβεί στις δύσκολες ενέργειες που απαιτούνται, αλλά την ίδια στιγμή θέλει τα διασφαλίσει ότι ο Ελληνικός λαός μπορεί να δει το φως στο τέλος του τούνελ. Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη σ’ αυτή την δύσκολη διαδικασία. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα πετύχει και, όπως ξέρετε, διακυβεύονται πολλά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία».

Από τη πλευρά του ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ομπάμα «πολύ καλή συζήτηση με αναλύσεις επί πληθώρας θεμάτων». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η χώρα έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ανάπτυξη και δουλειές.

O κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στις γεωστρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σημείωσε τις ευκαιρίες που ανοίγουν οι νέες προτάσεις του Προέδρου της Κύπρου, και έδωσε έμφαση στα θέματα ενέργειας στην περιοχή λέγοντας ότι: «Η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να ευθυγραμμίσουν αυτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές για την κάλυψη της ζήτησης στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε φυσικό αέριο».

Την Πέμπτη το βράδυ ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναχώρησε για Νέα Υόρκη, όπου σήμερα θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον δήμαρχο της αμερικανικής μεγαλούπολης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, καθώς θα επισκεφτεί και το μνημείο για τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Πηγές