Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Ομάδας των 20 στο Αμβούργο

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

9 Ιουλίου 2017

Ολοκληρώθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας η Σύνοδος της Ομάδας των 20, η οποία κατέληξε με συμβιβασμό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και των υπόλοιπων χωρών της Ομάδας των 20 στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και του εμπορίου. Επεισόδια σημειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της Συνόδου, αλλά και μετά το τέλος της.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο της Γερμανίας και οικοδέσποινα της Συνόδου, Άνγκελα Μέρκελ, «το τελικό κείμενο της ανακοίνωσης περιλαμβάνει και τις διαφωνίες των χωρών». Μια από τις κύριες διαφωνίες περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συμφωνία του Παρισίου, ενώ οι άλλες χώρες τη θεωρούν μη αναστρέψιμη. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έλαβαν την άδεια να βοηθούν άλλες χώρες στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, αν και αυτό πρέπει να γίνεται με «καθαρό» τρόπο. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, θα συγκαλέσει σύνοδο τον Δεκέμβριο στη Γαλλία για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισίου.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως «αυτός είναι ο καλύτερος συμβιβασμός που θα μπορούσε να υπάρξει μεταξύ της Ομάδας των 20 και των ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής», αν και αναλυτές θεωρούν πως οι συνέπειες μπορούν να είναι μεταδοτικές - παρ' ολ' αυτά, αναφέρουν πως είναι το τίμημα για διατήρηση των σχέσεων μεταξύ της Ομάδας των 20 και των ΗΠΑ.

Στο θέμα του εμπορίου, οι ΗΠΑ τείνουν προς τον προστατευτισμό, κάτι που διακήρυξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Τελικά, οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν το κείμενο της Συνόδου που καταδικάζει τον προστατευτισμό, μ' αντάλλαγμα, όμως, η Σύνοδος των 20 ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως «χώρες που είναι θύματα παράνομων εμπορικών πρακτικών μπορούν να καταφεύγουν σε νόμιμα μέσα για προστασία του εμπορίου».

Καθ' όλη τη διάρκεια της Συνόδου της Ομάδας των 20 στο Αμβούργο έλαβαν χώρα αρκετές διαδηλώσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή σύγκρουση των διαδηλωτών με την Αστυνομία. Με την ολοκλήρωση της Συνόδου, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Αμβούργο προκαλώντας ζημιές σ' αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, 213 μέλη της έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν συλληφθεί 143 διαδηλωτές, χωρίς να είναι γνωστός ο αριθμός των τραυματιών από την πλευρά των διαδηλωτών.

Bookmark-new.svg
Πηγές