Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι απάτριδες του Κουβέιτ διαμαρτύρονται για τα δικαιώματα τους

Από Βικινέα

20 Φεβρουαρίου 2011

Η σημαία του Κουβέιτ

Τουλάχιστον 1000 απάτριδες του Κουβέιτ διαδήλωσαν προχθές ζητώντας τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους κάτοικους τους Κουβέιτ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτές νερού κατά των διαδηλωτών. Σε αυτή τη διαδήλωση τραυματίστηκαν και αστυνομικοί και διαδηλωτές, ενώ αρκετοί διαδηλωτές βρίσκονται υπό κράτηση.

Οι κάτοικοι του Κουβέιτ απολαμβάνουν σημαντικές κοινωνικές παροχές, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η εκπαίδευση και η ιατρική περίθαλψη. Στο Κουβέιτ ζουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 100.000 απάτριδες, οι οποίοι ονομάζονται "bidoons" (από το bedoun jinsiyya, αραβική σημασία χωρίς εθνικότητα). Πολλοί απάτριδες ισχυρίζονται ότι ανήκουν στους νομάδες της ερήμου, οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση για υπηκοότητα το 1959. Οι περισσότεροι ζουν σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, και δεν μπορούν να λάβουν νομική αναγνώριση, όπως πιστοποιητικά γεννήσεως και θανάτου, άδειες οδήγησης και ληξιαρχικές πράξεις γάμου.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντίλ Αλ-Χασάς, είπε ότι "οι δυνάμεις ασφαλείας επί του εδάφους μίλησαν στους διαδηλωτές με καλό και πολιτισμένο τρόπο", λέγοντάς τους "ότι πρέπει να περάσουν από νόμιμα κανάλια για να ζητήσουν τα δικαιώματά τους και όχι να διαδηλώνουν." Η κυβέρνηση επίσης δήλωσε ότι η αστυνομία ενεργούσε σε αυτοάμυνα όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες.

Ένα μέλος της Βουλής, ο Δαϊφαλλάχ Μπουράμια είπε "οι διαδηλώσεις των απάτριδων είναι νόμιμες και η κυβέρνηση φέρει ευθύνη για αυτό επειδή απέτυχε να λύσει το πρόβλημα".Πηγές