Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Ταλιμπάν κατηγορούν τους δύο Γάλλους δημοσιογράφους για κατασκοπία

Από Βικινέα
Ταλιμπάν το 2001.

3 Ιανουαρίου 2011

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν δίνει σημασία στις απαιτήσεις των Ταλιμπάν ώστε να απελευθερωθούν οι δύο δημοσιογράφοι της γαλλικής τηλεόρασης Ερβέ Γκεσκιέρ και Στεφάν Ταπονιέ που παραμένουν όμηροι πάνω από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τις κατηγορίες τους, οι δύο δημοσιογράφοι είναι κατάσκοποι.

« Παρουσιάσαμε τους όρους μας και τις απαιτήσεις μας εδώ και περισσότερο από ένα έτος στη γαλλική κυβέρνηση σαν αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Γάλλων ομήρων. Πρόκειται για πολύ απλές απαιτήσεις που είναι εύκολο να ικανοποιηθούν - δυστυχώς όμως δεν έδωσαν πολλή σημασία στους όρους μας », δήλωσε ο Ζαμπιχουλλά Μουτζάχιντ στο πρακτορείο AFP και συνέχισε: « Εάν οι γαλλικές αρχές είχαν αποδεχτεί τους όρους μας, (οι όμηροι) θα είχαν ήδη απελευθερωθεί », αποκαλώντας τη γαλλική κυβέρνηση ως « ανεύθυνη » επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τις απαιτήσεις τους.

Ο Ζαμπιχουλλλά Μουτζάχιντ κατηγόρησε επίσης τους δύο δημοσιογράφους ότι είναι κατάσκοποι, υποστηρίζοντας ότι είχαν συλληφθεί επειδή ζητούσαν πληροφορίες σε μια ζώνη που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. « Οι πληροφορίες που συνέλεγαν δεν ήταν πληροφορίες που ένας δημοσιογράφος χρειάζεται. » Και εξήγησε: « Οι πληροφορίες που συνέλεγαν ταίριαζαν περισσότερο σε μια υπηρεσία κατασκοπίας. « Συνελήφθησαν » για δύο λόγους: πρώτον, δεν ήρθαν σε επαφή μαζί μας (...) και μπήκαν στη ζώνη χωρίς την άδειά μας. Δεύτερον, συνέλεγαν πληροφορίες που ταίριαζαν περισσότερο σε κατάσκοπο ».

Το υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας απέρριψε κατηγορηματικά την κατηγορία κατασκοπίας θεωρώντας την παράλογη και φερόμενη από έναν « αυτοαποκαλούμενο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν » διευκρινίζοντας ότι οι δύο άντρες είχαν απαχθεί κατά την εκπλήρωση του επαγγέλματός τους ενώ ετοίμαζαν ένα ρεπορτάζ.

Στις 21 Δεκεμβρίου, η Γαλλίδα υπουργός εξωτερικών Μισέλ Αλιο-Μαρί είχε μιλήσει για προσπάθειες κυρίως της αφγανικής κυβέρνησης, ελπίζοντας ότι αυτές θα επέτρεπαν την απελευθέρωση των ομήρων « σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ». Από την πλευρά του, το υπουργείο εξωτερικών δηλώνει ότι « εδώ και ένα χρόνο, οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν ασταμάτητα για να επιτρέψουμε στους συμπατριώτες μας να ξαναβρούν τις οικογένειές τους σώοι και ασφαλείς ».

Οι δύο δημοσιογράφοι παραμένουν όμηροι εδώ και 368 μέρες.


Πηγή