Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί από το κύμα ψύχους στην Ευρώπη

Από Βικινέα

4 Φεβρουαρίου 2012

Ο παγωμένος Δούναβης στη Βιέννη.

Η κακοκαιρία με τις χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζεται στην Ευρώπη, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 200, οι 122 εξ αυτών μόνο στην Ουκρανία. Οι μετακινήσεις είναι δύσκολες, ενώ πτήσεις ακυρώθηκαν στη Βρετανία. Άνθρωποι έχουν αποκλειστεί από τη χιονοθύελλα στη Σερβία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο.

Στην Ουκρανία σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση έχουν χάσει τη ζωή τους 122 άνθρωποι. Ανακοίνωση του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών αναφέρει ότι «τη τελευταία εβδομάδα 122 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι 12 σε νοσοκομεία, οι 32 στα σπίτια τους και 78 στους δρόμους». Την Παρασκευή οι νεκροί ήταν 101. Οι θερμοκρασίες το τελευταίο διάστημα κυμαίνονται στην Ουκρανία από -16 ως -21 βαθμούς στη διάρκεια της ημέρας και -30 τη νύχτα. Στην Πολωνία οι νεκροί φτάνουν τους 37 και στη Ρωσία τους 64, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -25 στη Μόσχα μέχρι -50 στην ανατολική Σιβηρία.

Στη Σερβία, 16 επαρχίες κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω συνεχούς χιονόπτωσης και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών. Οι νεκροί στη Σερβία φτάνουν τους έξι. Αρκετές πόλεις και χωριά έχουν αποκλειστεί, συνολικά 11.000 Σέρβοι. Ελικόπτερα έχουν μεταφέρει κάποιους ανθρώπους σε καταφύγια, ενώ έχουν σταλεί τρόφιμα και φάρμακα σε αποκλεισμένες περιοχές. Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, περίπου 60 άτομα παγιδεύτηκαν σε τούνελ όταν χιονοστιβάδα έφραξε την είσοδο και την έξοδο, ενώ σε τούνελ στη Βοσνία παγιδεύτηκαν άλλοι τριάντα. Στη Ρουμανία οι νεκροί έχουν φτάσει τους 22 και στη Βουλγαρία τους 10. Στη Λεττονία δέκα άτομα πέθαναν στη περιοχή της πρωτεύουσας Ρίγα, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τους νεκρούς σε άλλες περιοχές της χώρας. Στην γειτονική Λιθουανία ένας 55χρονος άστεγος ήταν το ένατο θύμα της κακοκαιρίας. Πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τσεχία και δύο στη Σλοβακία.

Πολλά προβλήματα προκάλεσε το ψύχος και στην Τουρκία, όπου η θερμοκρασία στο Ερζουρούμ έπεσε στους -35 την Πέμπτη το βράδυ, και σε 727 χωριά οι μετακινήσεις διεκόπησαν λόγω των σφοδρών ανέμων και της χιονόπτωσης.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Αυστρία, ενώ στη Γαλλία 41 από τις 101 περιοχές βρίσκονται σε συναγερμό για χιόνι ή «πολύ κρύο». Στο Παρίσι ο στρατός μετατρέψει 600 χώρους σε στρατιωτικά κτίρια σε καταφύγια, προκειμένου να προστατευθούν οι άστεγοι. Στη Γερμανία οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ξεπέρασαν τους -6 βαθμούς Κελσίου. Στην Ιταλία, οι μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνονται με δυσκολία στα κεντρικά και βόρεια. Στη Ρώμη παρατηρείται η σφοδρότερη χιονόπτωση από το 1986. Ένα πλοίο στο λιμάνι της Τσιβιταβέκια παρασύρθηκε στην αποβάθρα την ώρα που αναχωρούσε λόγω ισχυρού ανέμου. Μέχρι στιγμής η Ιταλία μετρά τρεις νεκρούς. Τέλος, στη Βρετανία ακυρώθηκε το ένα τρίτο των κυριακάτικων πτήσεων από το αεροδρόμιο Χίθροου, καθώς το χιόνι και ο παγετός προβλέπεται να συνεχιστούν στη Βρετανία και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η κακοκαιρία ευθύνεται σε ένα υψηλό βαρομετρικό που εκτείνεται από την Ευρώπη μέχρι τη Σιβηρία.Πηγές