Ξεκίνησε η 4η θερινή συνάντηση του Lernu στη Νίτρα της Σλοβακίας

Από Βικινέα
Wikinews
Wikinews
Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει έρευνα από πρώτο χέρι από μέλη των Βικινέων. Δείτε στη σελίδα συνεργασίας για περισσότερες λεπτομέρειες.

3 Αυγούστου 2011

Στις 29 Ιουλίου ξεκίνησε η 4η φυσική συνάντηση των Εσπεραντιστών καθώς και όσων επιθυμούν να μάθουν τη γλώσσα, στην πόλη Νίτρα της Σλοβακίας. Τη συνάντηση αυτή διοργανώνει η Σλοβακική οργάνωση E@I, που επίσης φροντίζει για την μεγαλύτερη πύλη στο Ίντερνετ για την εκμάθηση της Εσπεράντο. Η συνάντηση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Αυγούστου και περιλάμβανει εκτός από τα καθιερωμένα μαθήματα σε διάφορα γλωσσικά επίπεδα (από αρχάριους έως υποψήφιους καθηγητές της Εσπεράντο) εκδρομές, συναυλίες, διαλέξεις, χειρωνακτικές εργασίες καθώς και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

Η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς Εσπεραντιστές και ενδιαφερομένοι προσήλθαν στην συνάντηση από διάφορες χώρες όπως Σλοβακία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Γερμανία, Πολωνία, Ρωσία, Κούβα, Βουλγαρία, Σερβία, Ινδονησία και αλλού.

Η υποδοχή των συμμετεχόντων διεξήχθη στις 30 Ιουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του πανεπιστημιακού ξενώνα Zobor όπου και ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες της συνάντησης και των δραστηριοτήτων που θα ακολουθούσαν.

Από την υποδοχή των συμμετεχόντων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Zobor

Στις 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε την καθορισμένη ώρα (9μ.μ. ώρα Σλοβακίας) η προγραμματισμένη συναυλία παραδοσιακού συγκροτήματος από την Σλοβακία, ενώ την 1η Αυγούστου την παράσταση έκλεψε ένας Κουβανός καλλιτέχνης - και παράλληλα και καθηγητής της Εσπεράντο στην Κούβα-, ο Julian.

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής της Σλοβακίας
O Juliano ξεσήκωσε το κοινό με μουσική από την Κούβα σε εσπεραντικούς στίχους

Στις 2 Αυγούστου στη συναυλία τραγούδησε παραδοσιακό συγκρότημα από ορεινή περιοχή της Πολωνίας, ενώ στις 3 Αυγούστου το Εσπεραντικό ροκ συγκρότημα Perdita Generacio έκλεψε την παράσταση με την ζωντάνια και την φρέσια πνοή του.

Οι εργασίες της 4ης συνάντησης του Lernu θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 8 Αυγούστου. Στις 9 μ.μ. ώρα Σλοβακίας της 7ης θα τελεστεί η αποχαιρετιστήρια βραδυά της συνάντησης, η οποία και συνεχίζεται με ξέφρενη διασκέση έως αργά τη νύχτα. Η συντακτική ομάδα των Βικινέων ευελπιστεί να καλύψει περαιτέρω το θέμα καθώς και γενικότερα αυτό των Εσπεραντικών συναντήσεων στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.Πηγές