Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νιγηρία: Επιβεβαιώθηκαν οι δολοφονίες επτά ομήρων, μεταξύ αυτών και ενός Έλληνα, από Ισλαμική οργάνωση

Από Βικινέα

10 Μαρτίου 2013

Τη δολοφονία ομάδας επτά ομήρων, η οποία αποτελούνταν από ανθρώπους ιταλικής, βρετανικής, ελληνικής και λιβανικής καταγωγής, ανακοίνωσε η Ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Ansaru, η οποία φαίνεται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα, είδηση που επιβεβαιώθηκε από ξένες κυβερνήσεις.

Η οργάνωση, η οποία φαίνεται ότι προέρχεται από την Μπόκο Χαράμ, ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε τους ομήρους. ενώ ανάρτησε και βίντεο στο οποίο εικονίζονται μέλη της οργάνωσης μπροστά στις σωρούς των θυμάτων. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τον θάνατο του Βρετανού πολίτη Μπρένταν Βον μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ, λέγοντας ότι «Αυτή είναι μία αποτρόπαια πράξη καθαρής, ψυχρής δολοφονίας για την οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία». Ανάλογες δηλώσεις εξέφρασε και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι οι δράσεις της οργάνωσης «δεν μπορούν να έχουν κάποια άλλη εξήγηση εκτός από τυφλή και βάρβαρη βία», ανέφερε, όμως, ότι «δεν υπήρξε καμία στρατιωτική επέμβαση για να απελευθερωθούν οι όμηροι από καμία από τις σχετικές χώρες», κάτι που διαψεύστηκε από την Ansaru, η οποία δήλωσε ότι εξαιτίας της επέμβασης των ξένων δυνάμεων δολοφονήθηκαν οι όμηροι.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «Οι επαληθεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συντονισμό με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, μας οδηγούν στο να θεωρήσουμε βάσιμη την πληροφορία για τη δολοφονία των ομήρων που απήχθησαν τον περασμένο μήνα στη Νιγηρία». Όσον αφορά τον Έλληνα πολίτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Έλληνας πολίτης «ήταν στέλεχος της εταιρείας Setraco και εργαζόταν στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας». Μόλις έγινε γνωστή η απαγωγή του Έλληνα πολίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ήταν σε συντονισμό με τις άλλες ελληνικές αρμόδιες Υπηρεσίες και τηρούσε διαρκώς ενήμερη την οικογένειά του. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε με την μητέρα του θύματος εκφράζοντάς της την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της πολιτείας σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2012, ενώ έχει αναγνωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρομοκρατική οργάνωση η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ. Ευθύνεται για την απαγωγή του Γάλλου πολίτη Φρανσίς Κολούμπ στη βόρεια πολιτεία Κατσίνα, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 πραγματοποίησε επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν δύο Νιγηριανοί στρατιώτες οι οποίοι ετοιμάζονταν να παραταχθούν στο Μάλι, όπου θα αντιμετώπιζαν, μαζί με γαλλικές δυνάμεις, Ισλαμιστές αντάρτες.Πηγές