Νίκη της παράταξης του Έντι Ράμα στις αλβανικές εκλογές

Από Βικινέα

25 Ιουνίου 2013

Ο Έντι Ράμα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό τον Έντι Ράμα επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της Αλβανίας, κερδίζοντας την παράταξη του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος.

Συγκεκριμμένα, ο συνασπισμός του Έντι Ράμα φαίνεται να κερδίζει το 52,69% και 84 έδρες έναντι 36,32% και 56 έδρες του αντίστοιχου συνασπισμού του Σαλί Μπερίσα, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται σε ποσοστά της τάξης του 53,77%. Οι εκλογές, ωστόσο, στιγματίστηκαν από τον θάνατο 53χρονου και τον τραυματισμό τριών ατόμων, μεταξύ αυτών και ενός υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος. Παράλληλα, οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν ως ένα «τεστ δημοκρατίας» ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση αν και η τελευταία διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την ένταξη της Αλβανίας σε αυτή, κάνοντας λόγο σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που σημαδεύτηκαν από νοθεία και βία, καθώς και από έντονα φαινόμενα διαφθοράς, πελατειακών σχέσεων και ρεβανσισμού. Παρ'όλα αυτά, όμως, σύμφωνα με τον παρατηρητή Ρομπέρτο Μπατέλι, οι εκλογές ήταν «ελεύθερες και σχετικά ανεξάρτητες». Ο νέος πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως ο χαμηλός μέσος μισθός, που δεν ξεπερνά τα 330 δολάρια, η ανεργία που κυμαίνεται στο 30% και το ογκώδες δημόσιο χρέος. Ακόμα, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αντιπροσωπεύει τον οργανισμό Ομόνοια, έναν οργανισμό που εκφράζει τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας, και συμμετείχε στον συνασπισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναμένεται να κερδίσει 2 έδρες.

Στη νέα βουλή, η έδρες θα κατανεμηθούν ως εξής: Σοσιαλιστικό Κόμμα 67 έδρες, Δημοκρατικό Κόμμα 47 έδρες, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολοκλήρωσης 16 έδρες, Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας 4 έδρες, Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 4 έδρες, Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2 έδρες και Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα 1 έδρα.Πηγές