Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέο σχέδιο για τη διάσωση της Ευρώπης θα παρουσιάσει η Γαλλία και η Γερμανία

Από Βικινέα

3 Δεκεμβρίου 2011

Ο Πρόεδος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανέφερε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία θα παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα για την διάσωση της Ευρώπης από την κρίση χρέους και την διασφάλιση του κοινού νομίσματος».

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «ο ίδιος και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στην Ευρώπη, θα καταθέσουν προτάσεις την Δευτέρα που θα εγγυώνται το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη θα πρέπει να επανιδρυθεί. Η Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζει να παρουσιάσει το όραμα της για τον τερματισμό της κρίσης χρέους των τελευταίων δύο ετών σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή».

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση τoν ερχόμενο Απρίλιο, μίλησε στους Γάλλους πολίτες από την παραθαλάσσια πόλη Τουλόν. Όπως είπε, «η Γαλλία και η Γερμανία μετά από τόσες δυσκολίες, αποφάσισαν να ενώσουν τις τύχες τους και να κοιτάξουν το μέλλον από κοινού», ενώ επεσήμανε ότι «αν δεν το κάνουν θα είναι αδικαιολόγητες».

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πολύ λίγες λεπτομέρειες για το σχέδιο της νέας Ευρώπης, αλλά τόνισε ότι «οι δύο χώρες θα πιέσουν για μια νέα συμφωνία που θα αντικαταστήσει την Συνθήκη του Μάαστριχ, του 1992, που οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια την έλευση του ευρώ το 1999». Το ευρώ είναι σήμερα το κοινό νόμισμα των 27 χωρών-μελών, αλλά ο Νικολά Σαρκοζί επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει κοινό νόμισμα χωρίς οικονομική σύγκλιση, αναφερόμενος προφανώς σε στενότερο οικονομικό έλεγχο των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης».

Οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης, από τα οποία τα 10 διατηρούν τα εθνικά τους νομίσματα.Πηγές