Νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αυστραλία

Από Βικινέα

27 Νοεμβρίου 2011

Στην Αυστραλία, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος ψάρευε σε μεγάλα βάθη πριν 42.000 χρόνια, ενώ βρέθηκε επίσης ένα αγκίστρι ηλικίας 23.000 ετών.

Οι προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η διατροφή του ανθρώπου από την θάλασσα είχε ξεκινήσει 150.000 χρόνια πριν, αλλά αφορούσε μόνο την συλλογή οστρακόδερμων, τα οποία βρίσκονταν σε ρηχά νερά. Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας βρήκαν στο Ανατολικό Τιμόρ (Ειρηνικός Ωκεανός) ευρήματα που δείχνουν ότι ο άνθρωπος κατάφερε να αναπτύξει μεθόδους ψαρέματος πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές βρήκαν ψαροκόκαλα από 23 διαφορετικά είδη ψαριών, τα οποία αποτελούσαν τροφή των ντόπιων της περιοχής. Μερικά από τα ευρήματα χρονολογούνται 42.000 έτη πριν. Ανάμεσα στα ψάρια, βρέθηκαν τόνοι και άλλα είδη ψαριών, τα οποία κατοικούν σε μεγάλα βάθη.

Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται και διάφορα αγκίστρια, το παλαιότερο από τα οποία έχει ηλικία 23.000 ετών και φτιάχθηκε από όστρακο, με άλλα υλικά ψαρέματος να έχουν ηλικία 12.000 ετών. «Αυτά είναι τα παλαιότερα ευρήματα αλιείας στον κόσμο», δήλωσε ο Ίαν Μακ Νίβεν, του Πανεπιστημίου Μόνασχ της Μελβούρνης.Πηγές