Νέα μέτρα για επιβάτες που ταξιδεύουν από Ευρώπη σε Αμερική

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

21 Απριλίου 2012

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ που αφορά στον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων επιβατών οι οποίοι ταξιδεύουν από την μία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσιγκτον.

Στην ανακοίνωση τονίζεται η δήλωση την οποία έκανε αμέσως μετά την σχετική ψηφοφορία η Αρμόδια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σισίλια Μάλμστρομ, η οποία είπε ότι «πρόκειται για μια συμφωνία για την οποία τα τρία κύρια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα μπορούν να είναι υπερήφανα διότι αφ' ενός μεν προστατεύει περισσότερο το δικαίωμα του προσωπικού απόρρητου των Ευρωπαίων πολιτών, αφ' ετέρου παρέχει μεγαλύτερη νομική κατοχύρωση στις αεροπορικές εταιρείες από ότι η αντίστοιχη λήγουσα συμφωνία του 2007». Παράλληλα, κατά την Ευρωπαία Επίτροπο, «η συμφωνία ικανοποιεί πλήρως και τις ανάγκες τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης, στον τομέα της ασφάλειας».

Βάσει της νέας συμφωνίας, τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων που ταξιδεύουν προς ΗΠΑ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πάταξη σοβαρών διεθνικών εγκλημάτων και της τρομοκρατίας. Μετά πάροδο ενός εξαμήνου από την ημερομηνία μιας δεδομένης αεροπορικής πτήσης από Ευρώπη προς Αμερική τα προσωπικά στοιχεία του εκάστοτε επιβάτη θα μετατρέπονται σε ανώνυμα.

Ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία που τον αφορούν και το δικαίωμα να ζητά την διόρθωσή τους, αν είναι λανθασμένα, ή και την διαγραφή τους. Η νέα συμφωνία θεωρείται συγκριτικά πολύ πιο βελτιωμένη από την αντίστοιχη που είχε θεσπιστεί προ πενταετίας και η οποία εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα.Πηγές


Bookmark-new.svg