Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΝΟΤΑΜ Τουρκίας για ασκήσεις των Ελληνικών Δυνάμεων στο Καστελόριζο

Από Βικινέα

12 Οκτωβρίου 2016

Η θέση του Καστελόριζου στα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας

Η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που θα λάβουν χώρα το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου στο Καστελόριζο και απαιτεί την ακύρωση της άσκησης.

Σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ Α4447/16, η οποία έρχεται ως απάντηση της ΝΟΤΑΜ Α2200/16 που εξέδωσε προ ημερών η Ελλάδα, «το Καστελόριζο αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο ασκήσεων», ενώ με τη ΝΟΤΑΜ Α4455/16 δηλώνει πως «η περιοχή ανήκει στην Τουρκική Περιοχή Έρευνας-Διάσωσης, οπότε οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία».

Η αντίδραση της Ελλάδος ήταν άμεση. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, Ευρωβουλευτής της «Νέας Δημοκρατίας», απέστειλε μήνυμά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο ζητά την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση της εθνικής κυραρχίας κράτους-μέλους. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για αμφισβήτηση διεθνούς δικαίου από πλευράς της Τουρκίας και δήλωσε πως «η απάντηση οφείλεται να είναι σαφής, κοινή και αταλάντευτη».
Πηγές