ΝΑΤΟ: Ανησυχητικές οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες

Από Βικινέα

23 Φεβρουαρίου 2013

Ανώτατοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τον τρόπο που αντιδρούν ορισμένα μέλη της συμμαχίας στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λέγοντας ότι «δεν είναι σωστό να υποβαθμίζεται το θέμα της ασφάλειας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, προειδοποίησε ότι «οι περικοπές σε αμυντικές δαπάνες είναι θέμα που προκαλεί ανησυχία». Ο Άντερς Φογκ Ρασμούσεν μίλησε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, ενώπιον των Υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών της συμμαχίας.

Ο απερχόμενος Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, που συμμετέχει στο συνέδριο αναμένεται να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ ότι «τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ ενδεχομένως να επηρεάσουν την δυνατότητα των συμμαχικών δυνάμεων να επεμβαίνουν σε περιοχές που βρίσκονται σε κρίση».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα εφαρμοστούν αυτόματα μέσα σε διάστημα επτά μηνών, εκτός και εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου μέχρι την 1η Μαρτίου.Πηγές