Μπλόκο Φινλανδών εθνικιστών στα πρόγραμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ

Από Βικινέα

19 Απριλίου 2011

Προεδρική σημαία της Φινλανδίας

Η τεράστια αύξηση βουλευτικών εδρών την οποία πέτυχε ένα εθνικιστικό κόμμα στη Φιλανδία αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στα σχέδια της ΕΕ για οικονομική ενίσχυση των υπερχρεωμένων μελών της.

Στις εκλογές της Κυριακής, το πολιτικό Κόμμα Τρου Φινς (Γνήσιοι Φιλανδοί) αύξησε την αντιπροσώπευση του από 6 σε 39 μέλη στην 200 εδρών Βουλή. Η παράταξη αυτή αντιτίθεται στην στήριξη της ΕΕ προς οικονομικά προβληματικές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Ο κυβερνών Εθνικός Συνασπισμός κέρδισε 44 έδρες και θα πρέπει να συνεργαστεί τώρα είτε με το Κόμμα Τρου Φινς ή με την Σοσιαλιστική αντιπολίτευση, η οποία έχει επίσης δυσφορεί για τις οικονομικές ενισχύσεις.

Το Ευρώ, ως ενιαίο νόμισμα της Ευρωζώνης, υπέστη την μεγαλύτερη πτώση σε μια ημέρα έναντι του Αμερικανικού δολαρίου εν μέσω ενδείξεων ότι αυξάνεται η αντίθεση σε προγράμματα στήριξης υπερχρεωμένων Ευρωπαϊκών χωρών. Η τιμή του Ευρώ έπεσε από 1,45 δολάρια την περασμένη εβδομάδα σε 1,42.

Το κόστος δανεισμού για την Ισπανία έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνοντας τους φόβους στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του δικού της τεράστιου χρέους. Ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι προτείνουν ότι η χώρα θα είναι καλύτερα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση τους χρέους της διότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί βουλιάζουν την οικονομία.Πηγές