Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπαχρέϊν: Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών

Από Βικινέα

18 Φεβρουαρίου 2011

Η σημαία του Μπαχρέιν

Κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον εκατοντάδων πενθούντων διαδηλωτών που έκαναν πορεία στην πλατεία Μαργαριταριών, στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν Μανάμα, προκαλώντας την προσπάθεια διαφυγής τους μέσα σε κλίμα πανικού και μέσα στην ομοβροντία του κρότου των χειροβομβίδων. Αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους, τουλάχιστον ένα ελικόπτερο έριξε ριπές πυρός εναντίον τους και ένας μάρτυρας ανέφερε ότι είδε διαδηλωτές να πέφτουν στο έδαφος.

Αρχικά δεν ήταν αμέσως σαφές τι είδους πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν, αλλά μερικοί διαδηλωτές ανέφεραν πυρά από αυτόματα όπλα. Σε ένα κοντινό νοσοκομείο, οι μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ανθρώπους με πολύ σοβαρές βλάβες και ανοιχτές πληγές, που τουλάχιστον μερικές από αυτές προκλήθηκαν από σφαίρες από καουτσούκ που φάνηκε να έχουν εκτοξευτεί από κοντινή απόσταση.

Ακόμη και όταν τα ασθενοφόρα έσπευσαν να διασώσουν τους τραυματίες, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέχισαν να πυροβολούν ακόμα ενάντια σε ιατρικό προσωπικό που φόρτωνε τους τραυματίες πάνω στα οχήματά τους. Αυτό προκάλεσε μεγαλύτερο χάος, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην μεταφορά των τραυματιών και αδυναμία καταμέτρησής τους.

"Πρόκειται για πόλεμο", ανέφερε στο Αλ Τζαζίρα ο Δρ Μπασσέμ Ντέιφ, ένας ορθοπεδικός χειρούργος που εξέταζε ασθενείς με θρυμματισμένα από σφαίρες οστά.

Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα άτομο πέθανε μέσα στο κομφούζιο που προκλήθηκε στην πλατεία, ενώ σύμφωνα με αναφορές τουλάχιστον 50 άτομα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας μάρτυρας ανέφερε ότι οι σκοπευτές προέρχονταν από τις τάξεις του στρατού και όχι από την αστυνομία, γεγονός που δείχνει μια σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης εναντίον αυτών που προσπαθούν να υποκινήσουν λαϊκή εξέγερση.

Ο διάδοχος του θρόνου, Σεΐχης Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ-Χαλίφα εμφανίστηκε στην Bahrain TV και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία λέγοντας ότι «Σήμερα είναι η μέρα να καθίσουμε και να ξεκινήσουμε διάλογο, κι όχι να πολεμάμε", μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σημειώνεται ότι το Μπαχρέιν είναι ένας από τους πυλώνες του στρατιωτικού δικτύου των ΗΠΑ: φιλοξενεί τον Πέμπτο Στόλο του ναυτικού των ΗΠΑ, τον οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν ως ένα κρίσιμο αντίβαρο έναντι της στρατιωτικής ισχύος του Ιράν στην περιοχή.Πηγές