Μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα ανακοίνωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Από Βικινέα

15 Αυγούστου 2011

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' το 2009

Μεταρρυθμίσεις «ιστορικής σημασίας», όπως έχουν χαρακτηριστεί, ανακοίνωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' στο σύνταγμα της χώρας.

Μέσω των μεταρρυθμίσεων αυτών, ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του βασιλιά μεταφέρεται στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις αυτές προβλέπουν την σύσταση συνταγματικού δικαστηρίου, τον έλεγχο των γενικών εκλογών από ανεξάρτητη αρχή και την δίκη μελών της κυβέρνησης από πολιτικά δικαστήρια. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο, καθώς μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός διοριζόταν από τον βασιλιά. Ο Αμπντάλα Β' δήλωσε πως «Η Ιορδανία βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής εποχής. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει προς το μέλλον με κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα βασίζονται στην ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή και στη διάκριση των εξουσιών». Δήλωσε επίσης πως «οι αλλαγές αυτές θα φέρουν μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη νομοθετική και στην εκτελεστική εξουσία. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο της χώρας σε περίπου ένα μήνα».

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές συστάθηκαν από επιτροπή που συστάθηκε από τον βασιλιά πριν από περίπου 4 μήνες, οπότε και κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις τον πολιτών εναντίον του καθεστώτος. Οι διαδηλώσεις, ωστόσο, ήταν μικρότερης κλίμακας σε σχέση με αυτές στη Συρία. Αν και οι Παλαιστίνιοι αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, η εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο είναι εμφανώς μικρότερη σε σχέση με εκείνη άλλων φυλών.Πηγές