Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετά τις 8 Μαΐου η εκτόξευση του Endeavour

Από Βικινέα

2 Μαΐου 2011

Η NASA ανακοίνωσε ότι «η πτήση του διαστημικού λεωφορείου Endeavour θα καθυστερήσει για άλλη μια εβδομάδα μετά από πρόβλημα που προέκυψε στα ηλεκτρονικά συστήματα του διαστημικού σκάφους και που προκάλεσε την ακύρωση της εκτόξευσής του, που είχε προγραμματισθεί για την περασμένη Παρασκευή». Η NASA ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το Endeavour δεν θα απογειωθεί νωρίτερα από τις 8 Μαΐου.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος ανέφερε ότι «υπήρξε πρόβλημα στον πίνακα ελέγχου μηχανημάτων που θερμαίνουν τις σωληνώσεις καυσίμων για να μην παγώνουν τα καύσιμα». Η NASA ανακοίνωσε ότι αντικατέστησε τον πίνακα ελέγχου και ότι προσπαθεί να εξακριβώσει τι προκάλεσε τη βλάβη. Επίσης ανέφερε ότι «γίνονται δοκιμές στο νέο πίνακα που θα κρατήσουν αρκετές ημέρες. Αυτή θα είναι η τελευταία πτήση του Endeavour πριν την απόσυρσή του και τη μεταφορά του στο διαστημικό μουσείο του Λος Άντζελες».

Ο αστροναύτης Μαρκ Κέλι είναι ο επικεφαλής της εξαμελούς ομάδας του διαστημικού λεωφορείου. Η σύζυγος του Μαρκ Κέλι, η βουλευτής Γκάμπριελ Γκίφορντς που τραυματίσθηκε σοβαρά όταν ένοπλος την πυροβόλησε στο κεφάλι σε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος της τον περασμένο Φεβρουάριο στη Νεβάδα, βρισκόταν στην Φλόριντα την Παρασκευή για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του Endeavour. Ο εκπρόσωπός της «ανέφερε ότι η βουλευτής επέστρεψε στο κέντρο που νοσηλεύεται στο Χιούστον, αλλά θα επανέλθει στη Φλόριντα για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου με κυβερνήτη το σύζυγό της».Πηγές