Μειώθηκαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού Ευρωζώνης και Κίνας

Από Βικινέα

7 Ιουλίου 2012

Δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, η Κίνα και η Ευρωζώνη, μείωσαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη των οικονομιών τους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, την Πέμπτη, προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, σημάδι ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε πτώση και καλείται να αντιμετωπίσει άλλη μια σοβαρή οικονομική πρόκληση, μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008. Το Πεκίνο καθόρισε το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού στο 6%, και τόνισε ότι οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν ακόμα μικρότερο επιτόκιο στους πελάτες τους.

Η Κίνα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή αρκετών αντισταθμιστικών μέτρων μετά την επιβράδυνση της οικονομική της ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας ανερχόταν στο 8.1% τους πρώτους μήνες του έτους. Η Κυβέρνηση της Κίνας μείωσε τις τιμές των καυσίμων και υποσχέθηκε περισσότερες δαπάνες για κατοικίες χαμηλού κόστους και άλλα κοινωνικά προγράμματα.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ. Η μείωση ανήλθε σε 0.25% διαμορφώνοντας το επιτόκιο δανεισμού στο 0.75%.

Επί προσθέτως, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε ενέργειες για την προώθηση της βρετανικής οικονομίας, η οποία είναι εκτός Ευρωζώνης αλλά εξαρτάται σημαντικά από τις εμπορικές συναλλαγές με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η Βρετανική Κεντρική Τράπεζα διοχέτευσε 78 εκατομμύρια δολάρια στην χτυπημένη από την ύφεση οικονομία της χώρας.

Ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί στην Ευρωζώνη μόλις κάτω του 2%, αλλά η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή παραμένει ασθενική».Πηγές