Μάλι: Οι αντάρτες συμφωνούν στη δημιουργία ισλαμικού κράτους

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

27 Μαΐου 2012

Η σημαία του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ, η οποία χρησιμεύει ως σημαία του μη αναγνωρισμένου κράτους του Αζαουάντ.

Το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA), μία οργάνωση Τουαρέγκ ανταρτών, και η Ανσάρ Ντίνε, μία οργάνωση συνδεδεμένη με την αλ-Κάιντα, ήρθαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή του βορείου Μάλι. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γκάο, πρωτεύουσα του μη αναγνωρισμένου κράτους.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ Μοχάμεντ Αγκ Αταχέρ στο πρακτορείο Ρόιτερς, «η συμφωνία αυτή αποβλέπει στη συγχώνευση των δύο κινημάτων-του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ και της Ανσάρ Ντίνε-για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους». Ήδη η Ανσάρ Ντίνε έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (Σαρία) σε διάφορες πόλεις του Μάλι.

Η πράξη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής αστάθειας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Μάλι ύστερα από το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου, με την ανατροπή του προέδρου της χώρας Αμαντού Τουμανί Τουρέ και την ανάληψη της εξουσίας από τον λοχαγό Αμαντού Σανόγκο. Αν και η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας δήλωσε την επιθυμία της για ανακατάληψη του βορείου τμήματος της χώρας, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης.Πηγές

Bookmark-new.svg