Λεττονία: Υποβολή αιτήματος για ένταξη στην Ευρωζώνη

Από Βικινέα

4 Μαρτίου 2013

Η σημαία της Λεττονίας

Η Λεττονία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ευρωζώνη το 2014. Εάν η αίτηση γίνει αποδεκτή η Λετονία θα γίνει ο 18ος εταίρος που θα έχει το ευρώ για εθνικό νόμισμα. Η αίτηση ήταν αναμενόμενη από καιρό, αφού η χώρα εκπλήρωσε όλους τους προαπαιτούμενους όρους. Σε τελετή που έγινε στη Ρίγα, ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο υπουργός Οικονομικών Άντρις Βιλκς και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Ίλμαρς Ρίνκεβιτς υπέγραψαν το έγγραφο το οποίο θα επιτρέψει στην χώρα αυτήν της Βαλτικής με τους 2 εκατομμύρια κατοίκους να ενταχθεί στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Η Λεττονία είχε γνωρίσει βαθιά ύφεση στην αρχή της οικονομικής κρίσης και βρέθηκε κι αυτή σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Λεττονός πρωθυπουργός επέβαλε βαθιές περικοπές στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ τώρα η Λεττονία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η απόφαση για την ένταξή της στην ευρωζώνη θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανώς τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, η Λεττονία έχει πετύχει και τους πέντε απαραίτητους στόχους: επίπεδο χρέους, έλλειμμα, πληθωρισμός, μακροπρόθεσμα επιτόκια στα ομόλογα και σταθερή ισοτιμία του νομίσματός της με το ευρώ.

Το νόμισμα της Λεττονίας, το λατς, έχει σταθερή ισοτιμία απέναντι στο ευρώ από το 2005. Αν όλα γίνουν όπως προβλέπεται, η Λεττονία θα εγκαταλείψει το νόμισμά της και θα το αντικαταστήσει με το ευρώ ακριβώς τρία χρόνια μετά την γειτονική της Εσθονία, η οποία είναι το πιο πρόσφατο μέλος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην χώρα, σχεδόν τα δύο τρίτα των Λεττονών διαφωνούν με την ένταξη στην ευρωζώνη.Πηγές