Λεττονία: Το φιλορωσικό Κέντρο Αρμονίας προηγείται στις εκλογές

Από Βικινέα

18 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ηγέτης του Κέντρου Αρμονίας Νιλς Ούσακοβς.

Το φιλορωσικό Κέντρο Αρμονίας συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστών ψήφων, καθώς συγκέντρωσε το 29.2% των ψήφων με καταμετρημένο το 95%, δεν είναι, όμως, αρκετοί για να συγκροτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο κόμμα κερδίζει εκλογές στη Λετονία, καθώς από την ανεξαρτησία της το 1991 κυριαρχούν μόνο κόμματα που είναι φιλύποπτα για τη Ρωσία.

Το Κέντρο Αρμονίας στηρίχθηκε περισσότερο από την ισχυρή ρωσική μειονότητα της χώρας, η οποία αποτελεί περίπου το ⅓ του πληθυσμού της Λετονίας. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε το νεοσύστατο Κόμμα Μεταρρύθμισης του πρώην προέδρου της Λετονίας Βάλντις Ζάτλερς που συγκέντρωσε το 20.5% των ψήφων, ενώ τρίτο αναδείχθηκε το κόμμα Ενότητα, που συγκέντρωσε το 18% των ψήφων, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο από εκείνο των εκλογών του 2010, όπου συγκέντρωσε το 31.2%. Ακολούθησαν τα κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας (13.5%) και της Ένωσης Πρασίνων και Αγροτών (12.2%).

Το Κέντρο Αρμονίας, σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη του Νιλς Ούσακοβς, έχει ξεκινήσει της διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού με το Κόμμα Μεταρρύθμισης, γεγονός που επαλήθευσε ο ηγέτης του Βάλντις Ζάτλερς.Πηγές