Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κινέζοι συγγραφείς στρέφονται κατά της Apple για πνευματικά δικαιώματα

Από Βικινέα

21 Μαρτίου 2012

Ο διάσημος Κινέζος συγγραφέας Χαν Χαν (κινεζικά: 韩寒)

Είκοσι δύο Κινέζοι συγγραφείς διεκδικούν αποζημίωση από την ιστοσελίδα της Apple για πώληση χωρίς άδεια αντιγράφων των έργων τους. Απαιτούν ως αποζημίωση 50 εκατομμύρια γουάν (6 εκατομμύρια € / 7.7 εκατομμύρια $ ΗΠΑ), επειδή η Apple εισπράττει το 30% από τις πωλήσεις σε αυτές τις σελίδες, απαιτήσεις στις οποίες δεν φαίνεται να έχει συμμορφωθεί ακόμα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, μεταξύ των οποίων είναι και ο Χαν (κινεζικά: 韩寒), ο οποίος είναι πολύ διάσημος στην Κίνα, «η αμερικανική επιχείρηση πούλησε 95 δικά του βιβλία μέσα από την σελίδα πωλήσεών της στο διαδίκτυο».

Οι συγγραφείς διαμαρτυρήθηκαν ακόμα για την αργή αντίδραση της Apple στο αίτημά τους να απομακρύνει τα βιβλία από την σελίδα πωλήσεων. Η Carolyn Wu, εκπρόσωπος της Apple, είπε ότι «τα παράπονα των συγγραφέων θα εξεταστούν προσεκτικά, καθώς η εταιρεία αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης». Εντούτοις, αυτή αρνήθηκε να μιλήσει πιο αναλυτικά για την υπόθεση.

Οι συγγραφείς κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής εταιρείας ήδη από τον Ιανουάριο αυτού του έτους. Ο δικηγόρος των συγγραφέων είπε, ότι τότε η Apple απομάκρυνε κάποια από τα βιβλία αλλά αργότερα μερικά απ'αυτά επανεμφανίστηκαν στη σελίδα πωλήσεών της. Ο δικηγόρος κατηγορεί την Apple για ατιμωρησία των χρηστών της σελίδας πωλήσεων, που επανεμφάνισαν τα βιβλία για να τα πουλήσουν.
Πηγές