Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Υεμένη

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

20 Μαρτίου 2011

Η πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, όπου έγινε η αντικυβερνητική διαδήλωση

Ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επικαλούμενος την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας. Στην Υεμένη κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Σαναά, πρωτεύουσα της χώρας, τη Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο της Σανάα, οι αστυνομικοί και οι ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 52 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 126. Όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες, «οι αστυνομικοί πυροβολούσαν από διάφορες κατευθύνσεις και οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν με σφαίρες στο κεφάλι, τον λαιμό και το στήθος». Οι διαδηλωτές ζητούσαν τη πτώση του καθεστώτος του Σαλέχ, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Υεμένης για 32 χρόνια. Οι διαδηλωτές ονόμασαν αυτή την ημέρα «Παρασκευή της προειδοποιήσεως προς τον Σαλέχ».

Χθες, η Υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Υεμένης, Χούντα αλ-Μπάαν, παραιτήθηκε σε «ένδειξη διαμαρτυρίας για την άγρια σφαγή των διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο της Σαναά». Η Χούντα αλ-Μπάαν αποχωρεί και από το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, κόμμα του Προέδρου Σαλέχ. Την παραίτησή τους επίσης ανακοίνωσαν ο Υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλί Ταϊσίρ και ο Υπουργός Τουρισμού Ναμπίλ αλ-Φακίχ.Πηγές

Bookmark-new.svg