Κίνα: η πολιτική του μοναδικού σκύλου

Από Βικινέα

25 Φεβρουαρίου 2011

Σε λίγες βδομάδες, οι κάτοικοι της Σαγκάης δεν θα μπορούν να έχουν πολλούς σκύλους.

Οι αρχές της Σαγκάης, για να αντιμετωπίσουν τη δραματική αύξηση των κατοικίδιων ζώων, αποφάσισαν να υιοθετήσουν έναν νόμο, που ισχύει ήδη στη χώρα, ειδικά για τους σκύλους: νόμο για έναν και μοναδικό σκύλο. Καθώς η πολιτική του μοναδικού παιδιού ισχύει από το 1979, αυτός ο νέος νόμος θα αρχίσει να ισχύει στις 15 Μαΐου και θα επιτρέπει σε μια οικογένεια να έχει το πολύ έναν σκύλο.

Τα νεογέννητα σκυλάκια θα πρέπει να παραχωρούνται σε μια υπηρεσία που θα ελέγχεται από το κράτος, ή ακόμα σε μια οικογένεια χωρίς σκύλο, πριν γίνουν τριών μηνών. Οι οικογένειες που έχουν ήδη δυο εγγεγραμμένους σκύλους θα έχουν το δικαίωμα να τους κρατήσουν.

Η άδεια υιοθεσίας ενός σκύλου θα υποχρεώνει τους κυρίους τους να τους εμβολιάζουν εναντίον της λύσσας. Όσοι δεν το κάνουν θα κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 200 γουάν (το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 22 έως 110 ευρώ). Δεν προβλέπονται έλεγχοι της αστυνομίας στα σπίτια για την εξακρίβωση της ιδιότητας του κάθε σκύλου, όμως η αστυνομία θα κατέχει μηχανήματα που θα μπορούν να διαβάζουν, στο δρόμο, τα ηλεκτρονικά τσιπ των σκύλων για να διαπιστώνουν τους εμβολιασμούς και την άδειά τους. Όσο για τα περιττώματα πάνω στα πεζοδρόμια, τα πρόστιμα γι' αυτά φτάνουν τα 200 γουάν - οι δε σκύλοι που θα έχουν επιτεθεί σε πάνω από δύο περαστικούς θα κατάσχονται από την αστυνομία.

Ο αριθμός των σκύλων υπολογίζεται, μόνο για την πόλη της Σαγκάης, σε 800.000 - όμως μόλις 25 % από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι σε επίσημους καταλόγους. Πέρσι κατατέθηκαν 140.000 καταγγελίες, κυρίως για δάγκωμα, και αυτό προκάλεσε κυρίως το ενδιαφέρον των αρχών για τη λήψη αυτών των μέτρων.Πηγές