Κένυα: Νίκη του Ουχούρου Κενυάτα στις προεδρικές εκλογές, φόβοι για νέες ταραχές

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

9 Μάρτιος 2013

Ο Ουχούρου Κενυάτα, γιος του πρώτου προέδρου της Κένυας Γιόμο Κενυάτα, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της χώρας, καθώς κέρδισε με το οριακό ποσοστό του 50,07% των ψήφων έναντι του 43,3% που συγκέντρωσε ο κυριότερος αντίπαλός του Ράιλα Οντίνγκα, ενώ αναμένονται και νέες ταραχές στη χώρα ανάλογες με εκείνες που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκλογές του 2007.

Μετά την εκλογή του 51χρονου Κενυάτα, η Κένυα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που έχει στο ύψιστο αξίωμά της κάποιον που έχει κατηγορηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μετά το Σουδάν, καθώς ο ίδιος έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνος για τις ταραχές που προκλήθηκαν μετά τις εκλογές του 2007, όπου βρήκαν τον θάνατο περίπου 1.000 άτομα. Ο αντίπαλός του και μέχρι πρότεινος πρωθυπουργός της χώρας Ράιλα Οντίνγκα αναμένεται να απορρίψει το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για λάθη στις συνθήκες καταμέτρησης των αποτελεσμάτων. Όπως δήλωσε ο Σαλίμ Λόνε, σύμβουλος του Οντίνγκα, «Ο Ράιλα δεν έχει καμία πρόθεση να δεχτεί το αποτέλεσμα και θα προσφύγει στο δικαστήριο. Το επίπεδο των αποτυχιών στο σύστημα το καθιστά δύσκολο να πιστέψουμε ότι το αποτέλεσμα ήταν αξιόπιστο και, αν ο Ουχούρου ανακυρηχθεί πρόεδρος, ο Ράιλα θα προσφύγει στο δικαστήριο», ενώ δήλωσε επίσης ότι ο Οντίνγκα θα ζητήσει από τον λαό να παραμείνει ψύχραιμος. Ο Κενυάτα, ο οποίος και ηττήθηκε στις εκλογές του 2002, χρησιμοποίησε τη μεγάλη περιουσία της οικογένειάς του για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του, ενώ είχε και ως υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Ουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πιο χαρισματικούς πολιτικούς της χώρας, ο οποίος, όμως, επίσης κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την Πέμπτη, πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ράιλα Οντίνγκα Καλόνζα Μουσιόκα δήλωσε ότι οι ψήφοι ήταν «παραποιημένοι» και ζήτησε τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας, ισχυρισμός ο οποίος απορρίφθηκε αμέσως από την εκλογική επιτροπή, ενώ το Αφρικανικό Κέντρο για Ανοιχτή Διακυβέρνηση (AfriCog) υπέβαλε μύνηση στην εκλογική επιτροπή σχετικά με την ανάγκη επαλήθευσης των αποτελεσμάτων, κάτι το οποίο επίσης απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μεμονωμένα περιστατικά βίας στα οποία βρήκαν τον θάνατο 15 άτομα.Πηγές

Bookmark-new.svg