Ισχυρή έκρηξη στο Όσλο

Από Βικινέα

23 Ιουλίου 2011

Ο τόπος της έκρηξης

Χθες το απόγευμα, μετά από διπλή επίθεση σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο κέντρο του Όσλο (Νορβηγία). Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη.

Παράλληλα, ένοπλος, ο οποίος μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό, άνοιξε πυρ κατά 700 ατόμων στην κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της χώρας, στο νησί Ουτόγια. Ο ένοπλος συνελήφθη από τις νορβηγικές αρχές. Είναι 32 ετών και ονομάζεται Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Όσον αφορά το κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο, όπου έγινε η έκρηξη, και στο οποίο βρίσκονται γραφεία πολιτικών και εφημερίδων, υπέστη τεράστια ζημιά. Η Αστυνομία κάνει λόγο για εκρηκτικά που δεν είχαν εκραγεί και εξέφρασε τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι κάποια από τα θύματα βρίσκονται στο κτήριο και δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας δήλωσε ότι αυτό «αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας της Νορβηγίας. Παρ' όλ' αυτά, εμείς δεν θα σιωπήσουμε». Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Γκίαρ Μπέκεβολντ, δήλωσε ότι «αυτή είναι η χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η χώρα μας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τη συμπαράστασή τους προς τη Νορβηγία εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες επίσης πρότειναν βοήθεια και καταδίκασαν την πράξη αυτή.Πηγές

Wikipedia
Wikipedia
Η Βικιπαίδεια έχει περισσότερα για το θέμα αυτό: