Ιρλανδία: Υπέρ ψήφισαν οι Ιρλανδοί στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

3 Ιουνίου 2012

Προεκλογικές αφίσες για το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία

Υπέρ στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο ψήφισε το 60.3% των ψηφοφόρων στην Ιρλανδία, έναντι του 39.7% που το καταψήφισε, με την αποχή να αγγίζει το 50%.

Συγκεκριμμένα, υπέρ ψήφισαν 955.091 πολίτες έναντι 629.088 που ψήφισαν κατά. Το δημοψήφισμα αυτό ήταν το τρίτο που διεξήχθη τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ιρλανδία σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελεί τμήμα της προσπάθειας της ιρλανδικής κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας, η οποία έχει ξεπεράσει επισήμως το 14%, και για την ανάπτυξη της χώρας. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 86 δις. ευρώ. Η υπερίσχυση του ναι στην Ιρλανδία αποτελεί νίκη του πρωθυπουργού Έντα Κένι, ο οποίος είχε τονίσει ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και την συνέχιση ενός πολύ αυστηρού προγράμματος λιτότητας, στο οποίο προβλέπεται η αύξηση της φορολογίας και περικοπές των εισοδημάτων. Επίσης, ο υπουργός οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι η υπερίσχυση του όχι θα ήταν «βήμα στο άγνωστο». Γενικότερα, υπέρ της έγκρισης του Δημοσιονομικού Συμφώνου τάχθηκε το Φάιν Γκάελ και το Εργατικό Κόμμα, καθώς και τμήμα της αντιπολίτευσης όπως το Φιάνα Φάιλ, ενώ κατά της έγκρισης τάχθηκε το Σιν Φέιν και κάποια εργατικά συνδικάτα.

Ο ηγέτης του τελευταίου Τζέρι Άνταμς δήλωσε ότι «Κανένας από το στρατόπεδο του "ναι" δεν πανηγύρισε για το αποτέλεσμα» ενώ, όπως δήλωσε το κόμμα, για να εκπληρωθούν οι όροι του Δημοσιονομικού Συμφώνου χρειάζεται να συνεχιστεί η λιτότητα μέχρι το 2020. Τέλος, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο αντιτάχθηκε στο Σύμφωνο, Τζο Χίγκινς δήλωσε, ύστερα από την ανακοίνωση του αποτελέσματος ότι «Το "Ναι" κέρδισε. Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και η σταθερότητα την οποία μας υποσχέθηκαν, μέσα σε μια τόσο βαθιά κρίση που πλήττει την Ευρώπη».Πηγές

Bookmark-new.svg