Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ικανοποιημένος ο Αντώνης Σαμαράς από τις συναντήσεις που είχε σε Βερολίνο και Παρίσι

Από Βικινέα

27 Αυγούστου 2012

Σε δήλωση από το Παρίσι πριν την αναχώρησή του, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του για αναστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα στην Ευρώπη και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της.

«Ολοκληρώθηκε ένα ταξίδι πολυσήμαντο, με τις επαφές μου με Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα και στην εξέλιξη της κρίσης. Συναντήσεις που ήταν καλά προετοιμασμένες και οι οποίες μας επέτρεψαν σιγά σιγά να ανατρέψουμε ένα κλίμα που υπήρχε σε βάρος του τόπου μας. Επαναλαμβάνω: σιγά σιγά, και το λέω αυτό διότι οι πάντες ζητούν αποδείξεις γι' αυτή την αλλαγή πορείας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. «Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς και επισήμανε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ να παραμείνει στην Ευρωζώνη και εμείς αυτήν τη μάχη δίνουμε, πέρα και πάνω από κόμματα και φωνές που ακούγονται. Εμείς αυτή τη μάχη θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε, γιατί αυτό απαιτεί σήμερα η πατρίδα μας και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική για τα αποτελέσματα των επαφών του Αντώνη Σαμαρά και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ζήτησε και δεν πήρε τίποτα από Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, παρόλο που τα έδωσε όλα. Το μόνο που έδειξαν οι συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η κοινή προσήλωση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του χρεοκοπημένου ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού ως προς την πιστή εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, δήλωσε: «Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ έτσι και ο Φρανσουά Ολάντ ζητούν την εφαρμογή ενός προγράμματος που οδηγεί μόνο στην εξαθλίωση, την ύφεση και ανακυκλώνει την κρίση και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος περιορίζεται στην παροχή διαβεβαιώσεων προς τους πιστωτές αγνοώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις προς τους Έλληνες πολίτες στους οποίους και λογοδοτεί».

Για καταδίκη του λαού σε μόνιμη εξαθλίωση κάνει λόγο το ΚΚΕ και τονίζει: «Αυτό είναι το νέο κλίμα που έλεγαν τα κόμματα της Συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερνε ο Φρανσουά Ολάντ».Πηγές