Θα συνεχιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ανατολική Ευρώπη

Από Βικινέα

9 Φεβρουαρίου 2012

Το έντονο χαμηλό βαρομετρικό που ευθύνεται για εκατοντάδες θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη εκτιμάται ότι δεν θα εξασθενίσει σύντομα. Οι ισχυροί άνεμοι που σφυροκοπούσαν την Τετάρτη την περιοχή Κρασνοντάρ στη Ρωσία προκάλεσαν έντονη θαλασσοταραχή, ταρακούνησαν κτήρια, ενώ κατέρρευσαν στέγες σπιτιών.

Εκατοντάδες χωριά και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αποκοπεί από τις προμήθειες καθώς συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις. Επίσης προβλήματα έχει προκαλέσει ο παγετός, η υπερχείλιση ποταμών και το κλείσιμο σημαντικών λιμανιών. Στη Σερβία, αξιωματούχοι απαγόρευσαν την κυκλοφορία για τις επόμενες δέκα ημέρες στους ποταμούς Δούναβη, Σάβα και Τίσα που έχουν καλυφθεί με πάγο.

Ο αριθμός των νεκρών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει ξεπεράσει τους 400 με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν και άλλα θύματα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο ανέφερε ότι «Ρώσοι αξιωματούχοι την Τετάρτη αύξησαν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα τους σε 100 με 44 από αυτούς να έχουν σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα».

Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες κηρύσσουν περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι φονικό κρύο μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες πριν τελικά εξασθενίσει. Ο Ομάρ Μπαντούρ, του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού, ανέφερε ότι «οι υπό το μηδέν θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν από την ερχόμενη εβδομάδα», αλλά τόνισε ότι «πιθανότατα η Ευρώπη θα δει σημαντική αλλαγή του καιρού στο τέλος του μήνα».
Πηγές