Η Moody's υποβάθμισε 15 μεγάλες διεθνείς τράπεζες

Από Βικινέα

22 Ιουνίου 2012

Κατά την σύνοδο τους στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων σε Ελλάδα και Ισπανία.

Η Ελλάδα ζητά χαλάρωση των όρων του πακέτου βοήθειας που διασφάλισε φέτος. Το πακέτο αυτό δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την οικονομική κρίση στη χώρα, η οποία απειλεί την Ευρωζώνη και προκαλεί αναστάτωση στις διεθνείς αγορές.

Οι Υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι ορισμένες προσαρμογές θα μπορούσαν να εξεταστούν, αλλά η απόφαση αυτή θα ληφθεί αφότου οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξετάσουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Αθήνα.

Παράλληλα, αργά τη Πέμπτη το βράδυ, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 15 μεγάλων διεθνών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Barklays, της Deutsche Bank και της HSBC. Επίσης οι αμερικανικές τράπεζες Bank of America, JP Morgan Chase και Goldman Sachs ήταν μεταξύ των τραπεζών που υποβαθμίστηκαν. Η Moody’s δήλωσε ότι συρρικνώνεται η μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης και κέρδους των τραπεζών αυτών.

Πάντως ακόμη και πριν την ανακοίνωση της Moody’s οι αμερικανικές χρηματαγορές είχαν καταγράψει έλλειμμα την Πέμπτη, με την Wall Street να υποχωρεί κατά 2%. Στο μεταξύ, η επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι το Ευρώ βρίσκεται υπό σοβαρότατες πιέσεις και ζήτησε δυναμικά μέτρα για την ενίσχυση της Ευρωζώνης.Πηγές