Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η δομή του ενζύμου πρωτάση βρέθηκε με βιντεοπαιχνίδι

Από Βικινέα

21 Σεπτεμβρίου 2011

Το δυσεπίλητο πάζλ της Ιατρικής που αφορούσε το ένζυμο πρωτάση λύθηκε με τη βοήθεια ενός βιντεοπαιχνιδιού. Χρήστες του Διαδικτύου που δέχτηκαν να παίξουν ένα ερευνητικό βιντεοχνίδι κατάφεραν να λύσουν ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους βιολόγους εδώ και μια δεκαετία. Συμμετέχοντας στο διαδικτυκό παιχνίδι Foldit, οι παίκτες προσδιόρισαν την τρισδιάστατη δομή μιας πρωτάσης, ενός ενζύμου που χρησιμοποιούν ο HIV και άλλοι ρετροϊοί για να προσβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα. O προσδιορισμός του τρισδιάστατου σχήματος της πρωτεάσης θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που συνδέονται σε συγκεκριμένες περιοχές του ενζύμου.

Το Foldit, ένα βιντεοπαιχνίδι που μπορεί να τροποποιείται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων, αναπτύχθηκε το 2008 στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Το λογισμικό είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε έρευνες κατά του καρκίνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Στην νέα του έκδοση, το Foldit χωρίζει τους παίκτες σε ανταγωνιστικές ομάδες που προσπαθούν να μάθουν πώς διπλώνεται στο χώρο η πρωτεΐνη του ενζύμου. Δεδομένου ότι τα μόρια των πρωτεΐνών μπορεί θεωρητικά να αναδιπλώνονται με αναρίθμητους τρόπους, ο προσδιορισμός της τρισδιάστατης δομής είναι δύσκολη υπόθεση, ακόμα και για ισχυρούς υπολογιστές.

Ο βιοχημικός Φίρας Κατίμπ, εμπνευστής της προσπάθειας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, σχολίασε «Θέλαμε να δούμε το κατά πόσο η ανθρώπινη διαίσθηση μπορούσε να πετύχει εκεί όπου οι αυτοματοποιημένες μέθοδοι αποτυγχάνουν».

Οι παίκτες που ολοκλήρωσαν τον άθλο συνυπογράφουν μαζί με τους δημιουργούς του παιχνιδιού τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature Structural & Molecular Biology.Πηγές

Περαιτέρω διάβασμα