Η Χαμάς δηλώνει ότι θα σεβαστεί την εκεχειρία με Ισραήλ

Από Βικινέα

4 Μαΐου 2011

Η Παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς ανέφερε ότι «θα τιμήσει ανεπίσημη εκεχειρία με το Ισραήλ, μετά την υπογραφή συμφιλιωτικής συμφωνίας με την αντίπαλη Παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ».

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσαάλ, θα παρευρεθούν σήμερα σε τελετή για την υπογραφή συμφωνίας ενότητας που θα δώσει τέλος στην διχόνοια που έχει αφήσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με αντίπαλες κυβερνήσεις».

Μια ομάδα μικρότερων παλαιστινιακών φατριών υπέγραψε την κοινή συμφωνία στο Κάιρο την Τρίτη. Η συμφωνία προβλέπει τον σχηματισμό προσωρινής παλαιστινιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τους Παλαιστίνιους σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, επέκρινε δριμύτατα τη συμφωνία και ζήτησε από τον Αμπάς να την ακυρώσει και να επιλέξει το μονοπάτι της ειρήνης με το Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση επίτευξης ειρήνης και με τις δύο παλαιστινιακές οργανώσεις». Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.Πηγές