Η Χέλε Tόρνινγκ-Σμιτ αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

16 Σεπτεμβρίου 2011

Η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός Αριστερό Μπλοκ, υπό την ηγεσία της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ επικρατεί έναντι των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς κερδίζει 89 έδρες, έναντι 86 της κεντροδεξιάς του απερχόμενου πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στις βουλευτικές εκλογές της Δανίας. Αν η Tόρνινγκ-Σμιτ λάβει έγκριση από τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β', θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, ενώ σηματοδοτείται το τέλος διακυβέρνησης της κεντροδεξιάς ύστερα από 10 χρόνια.

Η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ δήλωσε, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: «Ήταν ένας μακρύς δρόμος. Υπήρξαν δύσκολοι καιροί και εμείς δουλέψαμε σκληρά. Σήμερα το βράδυ δείξαμε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ακόμα μια ισχυρή κοινωνική δύναμη», ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε, αφού παραδέχθηκε την εκλογική ήττα του κόμματός του: «Νωρίτερα απόψε, τηλεφώνησα στην (επικεφαλής της αντιπολίτευσης) Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ. Τη συνεχάρην και της είπα ότι έχει πλέον την δυνατότητα να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση». H Τόρνινγκ-Σμιτ έγινε πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος το 2005, ενώ στις φετινές εκλογές το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σχημάτισε συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και εξασφάλισε τη στήριξη των Σοσιαλφιλελεύθερων και του Κόμματος της Ενότητας. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η συμμετοχή Σοσιαλφιλελευθέρων και Κόμματος της Ενότητας θα αποτελέσει πρόκληση, καθώς εκφράζουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά την οικονομία. Όλα τα κόμματα του αριστερού συνασπισμού συγκέντρωσαν συνολικά ένα ποσοστό της τάξης του 50.2%, σε αντίθεση με το ποσοστό του κυβερνητικού συνασπισμού (49.7%).

Αναλυτικά τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στο νέο κοινοβούλιο: Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (24.9%, 44 έδρες), Φιλελεύθεροι (26.7%, 47 έδρες), Δανικό Λαϊκό Κόμμα (12.3%, 22 έδρες), Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα (9.5%, 17 έδρες), Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (9.2%, 16 έδρες), Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία (6.7%, 12 έδρες), Φιλελεύθερη Συμμαχία (5.0%, 9 έδρες), Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (4.9%, 8 έδρες).Πηγές

Bookmark-new.svg