Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο

Από Βικινέα

31 Ιανουαρίου 2017

Χάρτης των Ιμίων

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, καθώς μετά την απόπειρα απόβασης στα Ίμια που έλαβε χώρα την Κυριακή, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε πολλαπλές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδος. Οι αναλυτές δηλώνουν πως αυτή είναι η απάντηση της Τουρκίας για την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην προχωρήσει στην έκδοση 8 αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η Αθήνα παρουσιάζεται ψύχραιμη, ενώ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νέες τουρκικές προκλήσεις.

Την Κυριακή, στα Ίμια, ένα πολεμικό πλοίο, στο οποίο μετέβαινε ο Τούρκος Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, προέβη σε απόπειρα επιδεικτικής απόβασης στα Ίμια, στα πλαίσια της 21ης επετείου της Κρίσης των Ιμίων. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η τουρκική αποστολή υποχώρησε. Ωστόσο, χθες, η Τουρκία προέβησε σε 21 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, εκ των των οποίων οι 17 διεξήχθησαν με τη χρήση ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δύο τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με αεροσκάφη της Ελληνικής Αεροπορίας.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέα κρίση στα Ίμια, αναφέροντας την παρουσία πέντε τουρκικών πλοίων, καθώς και την παρουσία ενός πολεμικού και δύο σκαφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα οποία διαψεύδονται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, προκλήθηκε ένταση, η οποία εκτονώθηκε μετά από μικρό χρονικό διάστημα (10 λεπτά) μετά την αποχώρηση των ελληνικών σκαφών από την περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος κάνει λόγο για «μια όχι τόσο υπεύθυνη πράξη από μια όχι και όχι τόσο υπεύθυνη χώρα», ενώ δηλώνει πως «παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν διεκδικεί κάτι, δεν είναι διατεθιμένη να παραχωρήσει τίποτα». Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει πως «η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που αποτελούν υπόβαθρο για τις διπλωματικές σχέσεις των γειτονικών χωρών». Παράλληλα, η Αθήνα κατήγγειλε τις τουρκικές παραβιάσεις σε πρεσβείς διαφόρων χωρών.
Πηγές