Η Τουρκία διαλύει το μνημείο φιλίας με την Αρμενία στην πόλη Καρς

Από Βικινέα

1 Μαΐου 2011

Το μνημείο Τουρκικής-Αρμενικής φιλίας στις 19 Απριλίου 2011, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διάλυσή του.

Στις 25 Απριλίου 2011 ξεκίνησε η διάλυση του μνημείου Τουρκικής-Αρμενικής φιλίας στην πόλη Καρς στην βορειοανατολική Τουρκία (η πόλη βρίσκεται στα σύνορα με την Αρμενία). Το μνημείο φιλίας αποτελείται από 2 ανθρώπινες φιγούρες 30μέτρων και είχε σχεδιαστεί από τον Τούρκο καλλιτέχνη Μεχμέτ Ακσόι (Mehmet Aksoy) το 2008. Η ολοκλήρωση της διάλυσης του μνημείου θα πάρει 10 μέρες. Η διάλυση του μνημείου ξεκίνησε την επόμενη μέρα 95ης επέτειου μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων (η επέτειος μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι 24 Απριλίου).

Στην πόλη του Καρς στο παρελθόν υπήρχε μεγάλη Αρμένικη κοινότητα η οποία εξοντώθηκε το 1915 (Γενοκτονία των Αρμενίων). Το 2009 η Τουρκία με την Αρμενία ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων (και να ανοίξουν τα σύνορα των δύο χωρών τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα κλειστά). Τότε ο πρώην δήμαρχος του Καρς Ναίφ Αλιβεϊογλου (Naif Alibeyoglu) αποφάσισε την ανέγερση αυτού του μνημείου ως ένδειξη φιλίας. Η διαδικασία συμφιλίωσης των δύο χωρών σταμάτησε το επόμενο έτος. Η Τουρκία με την Αρμενία βρίσκεται σε έντονη διένεξη για το χαρακτηρισμό ως γενοκτονίας της εξόντωσης των Αρμενίων το 1915.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν το μνημείο αυτό είναι "τερατούργημα" και στην θέση του θα δημιουργηθεί ένα πάρκο. Παράλληλα υπήρξαν αντιδράσεις από καλλιτεχνικούς κύκλους της Τουρκίας. Ο γλύπτης του μνημείου (Μεχμέτ Ακσόι) παραλλήλισε την καταστροφή του μνημείου με την καταστροφή των μνημείων του Βούδα που έκαναν οι Ταλιμπάν το 2001 στην κοιλάδα Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν.Πηγές