Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη σύλληψη 149 μελών της Αλ Κάιντα στους τελευταίους 8 μήνες

Από Βικινέα

28 Νοεμβρίου 2010

Εκατόν σαράντα εννέα (149) άνθρωποι συνελήφθησαν τους τελευταίους 8 μήνες (Μάρτιος-Νοέμβριος 2010) στη Σαουδική Αραβία λόγω των σχέσεων που διατηρούσαν με την Αλ Κάιντα. Κατασχέθηκαν 2.24 εκατομμύρια ριάλια καθώς και όπλα.

Ο Μανσούρ αλ-Τούρκι του Υπουργείου Εσωτερικών αναγνώρισε τρια εξολοκλήρου ανεξάρτητα δίκτυα — που δρούσαν χωρίς να γνωρίζουν την δράση των άλλων — και πολλαπλούς μικρότερους θύλακες. "Έχουμε ματαιώσει γύρω στις 10 επιθέσεις...Δεν μπορώ να πω αν εγκαταστάσεις πετρελαίου είχαν γίνει κι αυτές στόχος ή όχι," είπε, ισχυριζόμενος ότι η αλ-Κάϊντα στρατολογεί μέσα από ένα έθνος, μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς στο εξωτερικό με τραίνα και μετά τους ξαναστέλνει πίσω.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια παρόμοια που έγινε τον Μάρτιο κατά την οποία 113 είχαν συλληφθεί λόγω επικείμενων επιθέσεων ενάντια σε πετρελαϊκούς και στόχους ασφαλείας. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου. Οι αρχές δήλωσαν ότι οι στόχοι των νέων ματαιομένων επιθέσεων περιελάμβαναν αξιωματούχους και δημοσιογράφους.

Από τους 149 συλληφθέντες, οι 124 γεννήθηκαν στη Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιποι 35 σε άλλες χώρες, όπως η Υεμένη, η Σομαλία και το Αφγανιστάν. Οι εθνικότητες των συλληφθέντων είναι από την Αφρική, την νότια Ασία και τα Αραβικά κράτη.Πηγές