Η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από Βικινέα

1 Ιουλίου 2013

Η σημαία της Κροατίας μαζί με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ζάγκρεμπ.

Η Κροατία γίνεται επισήμως από σήμερα το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία ιστορική στιγμή για τη χώρα, ύστερα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πριν από περίπου 20 χρόνια.

Η ένταξή της χώρας σημαδεύτηκε από έντονους πανηγυρισμούς στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ, που ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα με εκτόξευση πυροτεχνημάτων και την ακρόαση της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε, μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος, στα κροατικά «Καλώς ήλθατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση!» ενώ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι δήλωσε «Αυτό (η ένταξη) θα αλλάξει τη ζωή αυτού του έθνους για το καλύτερο. Σας καλωσορίζω με όλη μου την καρδιά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε «Είναι μία ευχάριστη μέρα για την πατρίδα μας. Αυτή είναι η μέρα που θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στο χοντρό βιβλίο της ιστορίας μας». Νωρίτερα, είχε δηλώσει σε συνάντηση με Ευρωπαίους και περιφερειακούς ηγέτες «Η είσοδος της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι ο καθένας από εμάς ανήκει στο ευρωπαϊκό και πολιτισμικό σύνολο αξιών», ενώ σε ερώτηση Ευρωπαίων δημοσιογράφων σχετικά με το γιατί το Ζάγκρεμπ επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου και της οικονομικής κρίσης που τη μαστίζει, ο ίδιος δήλωσε «Η αντι-ερώτησή μου θα ήταν η εξής: 'Προέρχεστε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η χώρα σας έτοιμη την ομάδα;' Εσείς θα απαντούσατε αναμφισβήτητα: 'Προφανώς και όχι'. Επομένως, γι'αυτό γινόμαστε μέλη, επειδή πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον».

Η ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκε ύστερα από δημοψήφισμα πέρυσι τον Ιανουάριο, όπου περίπου τα δύο τρίτα ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας σε αυτήν. Γενικότερα, οι Κροάτες είναι θετικοί σχετικά με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο υπάρχουν και πολίτες που τάσσονται κατά αυτής της απόφασης. Ένας στους πέντε άνεργους τάσσεται κατά της απόφασης αυτής ενώ, δεδομένου της δυσχερούς κατάστασης τόσο της κροατικής οικονομίας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει ελάχιστα έως και καθόλου τη βελτίωση της οικονομίας. Ο συνταξιούχος Παβάο Μπρκάνοβιτς δήλωσε ότι «Δείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ισπανία! Προς τα εκεί οδεύουμε; Χρειάζεστε παραισθήσεις για να είμαστε χαρούμενοι, αλλά οι ψευδαισθήσεις έχουν εξαφανιστεί».

Πάντως, η ίδια η Κροατία ελπίζει σε ένταξη και άλλων κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεδομένου της πολύπαθης ιστορίας της ευρύτερης περιοχής ενώ, αν και παρατηρείται πρόοδος της χώρας στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, εντούτοις, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.Πηγές