Η Κριστίν Λαγκάρντ αναλαμβάνει τα ηνία του ΔΝΤ

Από Βικινέα

29 Ιουνίου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επέλεξε την Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του γενικού διευθυντή και προέδρου του εκτελεστικού του συμβουλίου για 5ετή θητεία από την 5η Ιουλίου του 2011.

Γεννημένη την 1η Ιανουαρίου 1956 στο Παρίσι, η Λαγκάρντ είναι Γαλλίδα δικηγόρος και πολιτικός, η σημερινή Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας, διορισμένη από τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον Ιούνιο του 2007. Στο παρελθόν διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, καθώς και Υπουργός Εμπορίου, στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Το έργο, με το οποίο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κέρδισε την αναγνώριση των συμπολιτών της ήταν η συμβολή της στον μηχανισμό στήριξης του ευρώ με το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων και στον έλεγχο των Hedge Funds.

Η Λαγκάρντ αποτελεί την πρώτη γυναίκα που έγινε ποτέ Υπουργός Οικονομικών σε οικονομία-μέλος των G8 και πλέον η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν η επικρατέστερη υποψήφια έχοντας αντίπαλο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς. Τις τελευταίες ημέρες απέσπασε τη στήριξη ισχυρών χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Βραζιλίας ενώ ήδη κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της είχε την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών. Αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, την ώρα που εντείνεται η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και, από την άλλη πλευρά, οι αναδυόμενες οικονομίες διεκδικούν πιο ισχυρή εκπροσώπηση στο Δ.Ν.Τ.
Πηγές