Η Κίνα έχασε τη δίκη για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Από Βικινέα

13 Ιουλίου 2016

Η Κίνα έχασε τη δίκη με τις Φιλιππίνες για τη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς το Δικαστήριο της Χάγης αποδέχθηκε την προσφυγή που κατάθεσαν μονομερώς οι Φιλιππίνες από τον Ιανουάριο του 2013.

Η Νότια Σινική Θάλασσα αποτελεί πεδίο διεκδικήσεων για την Κίνα και άλλες τέσσερις χώρες της περιοχής. Το Πεκίνο υιοθέτησε την πολιτική της «γραμμής με τις εννέα παύλες» για να οριοθετήσει τις διεκδικήσεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε πως η Κίνα παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων στην ΑΟΖ τους, η οποία εκτείνεται σε βάθος 200 μίλιων από τις ακτές του αρχιπελάγους.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Πεκίνο δήλωσε πως η απόφαση είναι «αστήρικτη και άκυρη» και ανέφερε πως «το Δικαστήριο της Χάγης δεν μπορεί να εκδίδει αποφάσεις που αφορούν θέματα εθνικής κυριαρχίας», ενώ ανακοίνωσε πως «οι ένοπλες δυνάμεις θα υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας στην περιοχή». Στο πλευρό της Κίνας τάχθηκε η Ταϊβάν.

Από την πλευρά τους, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ υποστήριξαν την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης. Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης είναι «τελεσίδικη» και κάλεσαν την Κίνα να σεβαστεί και να ικανοποιήσει το αίτημα των Φιλιππινών.
Πηγές