Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

9 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι «πρόκειται να αγοράσει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης ελπίζοντας ότι θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών αυτών».

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των ομολόγων που σχεδιάζουν να αγοράσουν, στην προσπάθεια τους να επιλύσουν την κρίση χρέους που μαστίζει ορισμένες από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τρία τελευταία χρόνια».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε επίσης ότι «διατηρεί αμετάβλητο το επιτόκιο δανεισμού στο 0.75%, καθώς η κρίση χρέους της Ευρωζώνης συνεχίζεται». Οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές χρηματαγορές σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ομολόγων.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ανέφερε ότι «η αγορά ομολόγων έχει στόχο τoν τερματισμό της ανόδου των επιτοκίων από υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελπίζει ότι «η αγορά ομολόγων από μέρους της δεν θα σταθεροποιήσει απλά τα επιτόκια, αλλά θα τα μειώσει».

Σε ανακοίνωση της η επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καλωσορίζει την απόφαση της ΕΚΤ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Χαιρετίζουμε το νέο πλαίσιο εργασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στους μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να επιτύχουν τους μακροοικονομικούς στόχους τους και την εφαρμογή των δομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθούν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να συνεργαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού».Πηγές


Bookmark-new.svg