Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τους επαναστάτες της Λιβύης ως "νόμιμους εκπρόσωπους του λαού"

Από Βικινέα

12 Μαρτίου 2011

Η σημαία του πρώην Βασιλείου της Λιβύης, την οποία το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, ως η αντιπολίτευση της Λιβύης υιοθέτησε ως σημαία του

Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που επίσημα αναγνώρισε την αντιπολίτευση της Λιβύης ως "νόμιμους εκπρόσωπους του λαού της Λιβύης." Το γραφείο του Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει ένα πρέσβη στη πρωτεύουσα των επαναστατών στην Βεγγάζη, και στην επιστροφή το συμβούλιο αντιπολίτευσης της Λιβύης θα στείλει μια πρεσβεία στο Παρίσι.

Η απόφαση λήφθηκε μετά τη συνάντηση του Νικολά Σαρκοζί με 2 εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης, του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, στο Παρίσι. Ο Μουσταφά Γεριάνι, ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της Λιβύης, δήλωσε ότι και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) πρέπει να ακολουθήσουν τη κίνηση του Σαρκοζί. Τα άλλα μέλη της Ε.Ε., ωστόσο, εξέφρασαν την ανησυχία τους και αρνήθηκαν να συναντήσουν τους 2 εκπρόσωπους.

Παρόλο που η Ε.Ε ενέκρινε αυστηρές κυρώσεις σε απάντηση στην αιματηρή καταστολή της αντιπολίτευσης από τον Μουαμμάρ Κανταφί, τα μέλη της Ε.Ε. καθυστέρησαν να υποστηρίξουν κάποια συγκεκρινένη ομάδα της αντιπολίτευσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Ουρί Ρόσενθαλ, της οποίας η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί πρεσβεία στη Τρίπολη, δήλωσε, "Δεν υπάρχει ακόμα αρκετή σαφήνεια για τις ομάδες της αντιπολίτευσης μέσα και έξω από την Βεγγάζη". Η Κάθριν Άστον, Εκπρόσωπος Τύπου των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, δήλωσε: "Δεν μπορούμε να βιαστούμε μονομερώς με την αναγνώριση ομάδων." Τα άλλα μέλη εξέφρασαν την ανάγκη για την Ε.Ε. να μιλήσει με μια ενιαία φωνή.

Διεξάγονται επαφές μεταξύ των μελών της Ε.Ε και των ηγετών της αντιπολίτευσης. Ο Γραμματέας Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλλιαμ Χάγκ είπε ότι είχε τηλεφωνική συζήτηση με τον Μαχμούντ Ζαμπρίλ, ειδικό απεσταλμένο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, πριν αφήσει τις συζητήσεις του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για το θέμα της Λιβύης. Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν και το θέμα για την απαγόρευση πτήσεων στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, η Γραμματέας των ΗΠΑ Χίλλαρι Κλίντον δήλωσε ότι σχεδιάζει να συναντήσει τους εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης της Λιβύης στο ταξίδι της στην Αίγυπτο και στη Τυνησία την επόμενη εβδομάδα.Πηγές