Η Βαγδάτη θα δεχόταν βοήθεια για την εξωτερική της ασφάλεια

Από Βικινέα

27 Απριλίου 2011

Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Νουρί αλ Μαλίκι

Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, δήλωσε «ότι οι δυνάμεις της χώρας του δεν χρειάζονται βοήθεια για την τήρηση της εσωτερικής ασφάλειας μετά τις 31 Δεκεμβρίου που θα αποσυρθούν πλήρως οι αμερικανικές δυνάμεις από τη περιοχή. Αλλά η Βαγδάτη ενδεχομένως να χρειαστεί βοήθεια για την εξωτερική της ασφάλεια».

Η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη εξωτερικές προκλήσεις, επεσήμανε ο Νουρί αλ Μαλίκι, γιατί χρειάζεται περισσότερα χρήματα και εκπαίδευση, ιδιαίτερα για την αεροπορία της. Αλλά, όπως είπε, «δεν βλέπει αυτή τη στιγμή περιφερειακές απειλές στην ασφάλεια του Ιράκ».

Λιγότεροι από 50 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο Ιράκ και οι περισσότεροι έχουν συμβουλευτικό ρόλο.

Τη περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, δήλωσε ότι «δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος για διαπραγματεύσεις για το αν οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν κάποια στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ μετά τις 31 Δεκεμβρίου». «Οι ΗΠΑ θα ήθελαν διάλογο για το θέμα», επεσήμανε ο Μάλλεν, «αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα λόγω των επιχειρησιακών και πρακτικών αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν στο εγγύς μέλλον».Πηγές