Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι κέρδισε έδρα στις εκλογές της Βιρμανίας

Από Βικινέα

2 Απριλίου 2012

Η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης, πρόμαχος της δημοκρατίας Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια βρίσκεται σε κατ' οίκο περιορισμό στην Βιρμανία, κέρδισε έδρα στην κάτω Βουλή της χώρας.

Το κόμμα της, Εθνική Ένωση για την Δημοκρατία, ανακοίνωσε τη νίκη της λίγο μετά την δύση του ηλίου που έκλεισαν οι κάλπες στις αναπληρωματικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή. Κατά την σχετική ανακοίνωση, «η Αούνγκ Σαν Σου Κι κέρδισε την έδρα περιοχής καλλιέργειας ρυζιού νότια της Ρανγκούν». Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι «εκατοντάδες υποστηρικτές της άρχισαν αυθόρμητα πανηγυρισμούς».

Αν η νίκη της επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει μεγάλο ορόσημο για τη Βιρμανία, η οποία επί σχεδόν 50 χρόνια βρίσκεται κάτω από στρατιωτικό καθεστώς, μέχρι πέρσι που ανέλαβε την εξουσία πολιτική κυβέρνηση.

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία. Είπε ότι «αν και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Βιρμανία, τις οποίες παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον, δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, εν τούτοις οι ΗΠΑ συγχαίρουν τους πολίτες της χώρας που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, πολλοί για πρώτη φορά. Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην στήριξη των προσπαθειών μεταρρύθμισης».Πηγές