Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ακτή Ελεφαντοστού απέλασε τους Βρετανούς και τους Καναδούς πρέσβεις

Από Βικινέα

8 Ιανουαρίου 2011

Ο Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Γκμπάγκμπο Μόττα το 2007

Ο ηγέτης της Ακτής Ελεφαντοστού, Λαυρέντ Γκμπάγκμπο, απελαύνει τους Καναδούς και τους Βρετανούς πρέσβεις, σύμφωνα με κρατική τηλεόραση.

Η κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι οι Βρετανοί και οι Καναδοί πρέσβεις απελάθηκαν, στο πλαίσιο μέτρων ανταπόδωσης, επειδή οι εν λόγω χώρες δεν αναγνώρισαν την εξουσία του Γκμπάγκντο. Αυτό ακολούθησε την απόφαση του να μην παραιτηθεί παρά τη παγκόσμια αναγνώριση της νίκης του Αλάσσαν Ουαττάρα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010. Ο Καναδάς απέσυρε την αναγνώριση του στον Λουίς Λ.Μ. Μπόνι - στις 29 Δεκεμβρίου, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί στις 31 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, η Γαλλία, η πρώην άποικος δύναμη της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει τη νίκη του Ουαττάρα, όπως έκαναν και ο OHE.

Αν και οι πρέσβεις έχουν απελαθεί, τα διπλωματικά δικαιώματα τους δεν θα ανακληθούν μέχρι να φύγουν από τη χώρα.

Ο Ουττάρα, ο οποίος νίκησε τις εκλογές με 54% ψήφους υπέρ, και υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Εκλογική Επιτροπή της χώρας του, παραμένει υπό την προστασία του ΟΗΕ, σε ξενοδοχείο της κύριας πόλης και πρώην πρωτεύουσας του Αμπιτζάν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Ακτή Ελεφαντοστού τον προηγούμενο μήνα, συμβουλεύοντας τους Βρετανούς υπηκόους να "φύγουν με εμπορικές μεθόδους, αν αυτό είναι ασφαλές", λόγω της απειλής της "εκτεταμένης αστάθειας του Αμπιτζάν και άλλων μεγάλων πόλεων. Το Υπουργείο Εξωτερικών [του Ηνωμένου Βασιλείου] συνεχίζει να συμβουλεύει κατά των ταξιδιών στην Ακτή Ελεφαντοστού".

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι Αμερικανοί θα μποϋκοτάρουν τις οικονομικές συναλλαγές με τον Γκμπάγκμπο, και οι λογαριασμοί του Γκμπάγκμπο, της συζύγου του και τριών (3) βοηθών του, "πάγωσαν". Ο Γκμπάγκμπο διατηρεί εντούτοις υπό τον έλεγχό του την εξουσία στον στρατό και στα ΜΜΕ.Πηγές