Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν 69 ύποπτοι για σχεδιασμό πραξικοπήματος

Από Βικινέα

3 Ιουλίου 2013

Πάνω από 65 ύποπτοι από τους συνολικά 94 καταδικάστηκαν για σχεδιασμό πραξικοπήματος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ύστερα από φόβους για επέκταση της Αραβικής Άνοιξης και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ποινές για τους καταδικασθέντες ανέρχονται μέχρι και στα 15 έτη, ενώ οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούν δριμεία κριτική στις αρχές της χώρας για παραβάσεις και καταχρήσεις εις βάρος των κατηγορουμένων. Ωστόσο, οι αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες, θεωρώντας ότι οι κατηγορούμενοι σχετίζονται με ισλαμικές οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία δεν επιτρέπουν την εγγραφή πολιτικών κομμάτων, δεν έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής κάποιας μορφής διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης.

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αχμέτ Μανσούρ, ο οποίος φυλακίστηκε σε κάποιες από τις προσπάθειες καταστολής της επέκτασης της Αραβικής Άνοιξης στη χώρα αναφέρει ότι οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε δεκαπενταετή φυλάκιση χωρίς να είναι παρόντες στη δίκη, ενώ άλλοι 60 καταδικάστηκαν σε δεκάχρονη κάθειρξη, ανάμεσά τους και ο Σεΐχ Σουλτάν μπιν Χαγιέντ αλ-Κασίμι, ο οποίος είναι ξάδελφος του διοικητή του βορειότερου εμιράτου της χώρας και επικεφαλής ενός κινήματος που ονομάζεται αλ-Ισλάχ (Η μεταρρύθμιση).

Δεκάδες άλλοι έχουν φυλακιστεί για την ανάρτηση μηνυμάτων στο Twitter και σε μπλογκς που θεωρούνται προσβλητικά προς την κυβέρνηση. Γενικότερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούνται ως ιδιαίτερα σκληρά απέναντι σε ισλαμικές οργανώσεις που θεωρούνται ότι σχετίζονται με οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Παρ'όλα αυτά, όμως, υπάρχουν πολλές κατηγορίες έναντι των αρχών της χώρας σχετικά με βασανισμούς κρατουμένων και άλλων παραβιάσεων.Πηγές