Ημερίδα για Αρχεία και Πνευματικά Δικαιώματα

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

18 Μαΐου 2013

Wikinews
Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει έρευνα από πρώτο χέρι από μέλη των Βικινέων. Δείτε στη σελίδα συνεργασίας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 15 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τα Αρχεία και τα Πνευματικά Δικαιώματα. Η ημερίδα είχε διοργανωθεί από την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία στο χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος ομιλητές και συντονιστές από φορείς όπως το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), από την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (ΕΙΕ) (διοργανωτές), Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), τα Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.), τα αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (ΑΣΚΣΑ), την ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, την Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» Σύλλογος -Οι Φίλοι της Μουσικής , το Αρχείο-Μουσείο ΕΡΤ, το Αποθετήριο Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), την Europeana, την Κοινότητα της Ελληνόφωνης Βικιπαίδειας (Wikipedia) καθώς και γνωστός σκηνοθέτης.

Έγινε συζήτηση για το νομικό πλαίσιο των πνευματικών δικαιωμάτων, προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση της πληροφορίας και των πνευματικών δικαιωμάτων από τους φορείς φύλαξης, την επιρροή των νέων τεχνολογιών και τη διεθνή εμπειρία και πρακτική. Ένα από τα μηνύματα με τα οποία έκλεισε η ημερίδα ήταν ότι η ελεύθερη πρόσβαση αξιοποιεί το αρχειακό περιεχόμενο.Πηγές

Δείτε επίσης

Bookmark-new.svg