Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΗΠΑ: Δεν θα γίνει δεκτή παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στα Στενά του Ορμούζ

Από Βικινέα

29 Δεκεμβρίου 2011

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν να μην κινηθεί προς τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, μετά τις απειλές της Τεχεράνης ότι «θα μπλοκάρει τις μεταφορές πετρελαίου που γίνονται μέσω του συγκεκριμένου υδάτινου δρόμου, αν η Δύση επιβάλλει κυρώσεις που θα στοχεύουν τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζώρτζ Λίτλ, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τυχόν ανάμειξη με την ομαλή διέλευση των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ». Παράλληλα η Εκπρόσωπος του 5ου Αμερικανικού Στόλου που εδρεύει στο Μπαχρέιν δήλωσε στη ΦτΑ ότι «η διέλευση αγαθών μέσω των Στενών είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ευημερία». Η Υπολοχαγός Ρεμπέκα Ρίμπαριτς ανέφερε ότι «το αμερικανικό ναυτικό είναι έτοιμο να απαντήσει σε κακόβουλες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την ελεύθερη πλοήγηση στα Στενά του Ορμούζ».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ανώτατος Αξιωματούχος του Ιρανικού Ναυτικού, Ναύαρχος Χαμπιμπολάχ Σαϊάρι, ανέφερε ότι «το κλείσιμο των Στενών θα είναι πολύ εύκολο για τις δυνάμεις του», παρότι πρόσθεσε ότι «καμία άμεση ενέργεια δεν είναι απαραίτητη».

Ο Ναύαρχος Σαϊάρι είναι ο δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος αυτή την εβδομάδα που εγείρει την πιθανότητα αποκλεισμού του Περσικού Κόλπου, ως απάντηση στις απειλές της Δύσης για επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος. Την Τρίτη, ο Αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Ρεζά Ραχίμι, είχε δηλώσει ότι «εάν απαγορευτεί η μεταφορά ιρανικού πετρελαίου τότε δεν θα περάσει ούτε σταγόνα πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ».Πηγές