Ζημιές 2 δισ. δολαρίων πραγματοποιήθηκαν στη UBS ύστερα από απάτη χρηματιστή

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

16 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα από τα κτήρια της UBS στη Ζυρίχη

Ζημιές ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων πραγματοποιήθηκαν στην ελβετική τράπεζα UBS ύστερα από απάτη 31χρονου χρηματιστή που εργαζόταν σε υποκατάστημα της επενδυτικής τράπεζας στο Λονδίνο, που πραγματοποίησε παράνομες συναλλαγές. Η τράπεζα ανακοίνωσε το γεγονός αυτό εχθές και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στα επενδυτικά γραφεία της Ευρώπης.

Υπαίτιος για τα γεγονότα αυτά φαίνεται να είναι ο χρηματιστής Κουέκου Αντομπόλι, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία του Λονδίνου. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, «το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τους λογαριασμούς των καταθετών της τράπεζας». Το γ' τρίμηνο της τράπεζας θα είναι, όπως φαίνεται, ζημιογόνο, ενώ αυτή η κρίση είναι μία από τις σημαντικότερες για τον ελβετικό κολοσσό μετά τη διάσωσή του από την ελβετική κυβέρνηση. Μετά την ανακοίνωση του γεγονότος αυτού, η τιμή της μετοχής της UBS υποχώρησε περίπου 9.1% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωναν άνοδο της τάξης του 4.78%. Πολλοί Ελβετοί πολιτικοί, καθώς και επενδυτές, ζητούν την αποδέσμευση της UBS από την επενδυτική τραπεζική. Σύμφωνα με στοιχεία της UBS, «η εταιρία προσέλαβε περίπου 18,000 εργαζόμενους στην επενδυτική τραπεζική, ενώ είχε προγραμματιστεί και ημερίδα για την επενδυτική τραπεζική στις 7 Νοεμβρίου».

Το γεγονός αυτό θύμισε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως εκείνη του Ζερόμ Καρβιέλ, που προκάλεσε ζημιές ύψους 4.9 δισ. δολαρίων στη Societé Generale το 2008, καθώς και του Νικ Λίσον, που οδήγησε σε χρεοκοπία την Barings Bank το 1995.Πηγές

Bookmark-new.svg